Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Sú mladí, sympatickí, šikovní, celý život pred sebou, len to vyzerá, že bude podstatne kratší, akoby si priali. Lyrická kráska, mrcha roztlieskavačka, holohlavý detský rakovinový veterán, cool Afroameričan, chlapec v kóme a hispánsky mladík vnútiaci sa do starostlivosti špičkového onkológa priamočiarou lsťou majú len relatívne málo času na to, aby pochopili, o čom život skutočne je. Klišé? Donebavolajúce, citlivejší kritik už si viaže mašľu. Ak je navyše vševediacim rozprávačom seriálu z nemocničného prostredia chlapec v kóme, aj menej ostrieľaný televízny divák môže očakávať poriadne hranie na city a emocionálne vydieranie.

Seriál Red Band Society z produkčnej dielne Stevena Spielberga je taký progresívny slaďák. Mix drámy a čiernej komédie, v ktorom okrem nešťastných adolescentov snažiacich sa ujsť smrti z lopaty sledujeme príbehy ošetrujúceho personálu, tiež všetko pekných príjemných nekonfliktných ľudí v atraktívnom prostredí dizajnovo vypiplanej nemocnice. Autorsky je seriál dielom španielskeho scenáristu a spisovateľa Alberta Espinosu, ktorý sa pokúša domestifikovať v Hollywoode a na ktorom je najzaujímavejšie to, že podobný, prakticky identický nápad zužitkoval už niekoľkokrát. V španielskom seriáli Polseres vermelles, ktorého je Red Band Society praktickým remakom, v španielskom filme Planta 4a z roku 2003, v švajčiarskom filme Nemocničný piráti (Stationspiraten) z roku 2010, aj v holandskom filme Kankerlijers nakrútenom tento rok.
Vo všetkých tých filmoch sa pritom deje to isté, pričom nejde o žiadne hrubé zovšeobecnenie, všetky tie filmy a seriály sú naozaj o skupine detí v nemocnici, ktoré sa pomocou priateľstva vyrovnávajú s možnosťou skorej smrti. Espinosa to sám zažil a prežil, všetka česť, len je v podstate tragédiou, že ako scenárista si vystačí s jediným námetom.
V každom prípade sa zdá, že v Hollywoode sa konečne rozhodli zaraziť mu to. Red Band Society po jednej sezóne s najväčšou pravdepodobnosťou skončí. Ako je to s tým krčahom, čo sa s ním chodí po vodu?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite