Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA MAĽOVAŤ: Robotický maliar s vodovkami
Nové veci vznikajú väčšinou preto, že prakticky riešia nejaký náš problém. Ale môžu vzniknúť aj preto, že sa tvorivé dieťa chce prihlásiť do súťaže RoboGames. Jedenásťročná Silvia Todd, ktorá vytvára stránku Super Awesome Sylvia, oslovila Evil Mad Scientist Laboratories a ponúkla im nápad na robota – Watercolorbot, ktorý z počítača obrázok nevytlačí, ale namaľuje vodovými farbičkami. Je to vlastne držiak na obyčajný štetec, ktorý sa pohybuje na vodorovnej a zvislej osi, na boku sa namáča do základných farieb a vody, a vždy namieša potrebnú farbu. Minulý rok získali peniaze na výrobu cez Kickstarter, teraz je už v predaji za 295 dolárov. Podľa výrobcu by sa napríklad dal využiť tak, že dieťa namaľuje obrázok a keďže má viacero starých rodičov, rovnocenné kópie obstará robot. No nekúpte to!

TREBA SA KOCHAŤ: TOTO sú Vianoce!
Vianočné trhy, varené víno na námestí, koncerty, krsty kníh aj platní. To všetko sa na nás valí zo všetkých strán, preto je niekedy najlepšie utiecť do tichej galérie. Napríklad na výstavu prác deviatich slovenských knižných ilustrátorov v bratislavskej galérii TOTO! – kultúrne ihrisko, na Moskovskej. Každý z autorov je jedinečný: na výstave bežia vedľa seba príbehy, maľované na papier temperou (Vladimír Král a Ľubo Palo) vryté do kovovej platne (Peter Kľúčik), aj tie čo sú vyštipkané v molitane (Bystrík Vančo), tvorené štetcom, tenkým ako vlásočnica (Jana Kiselová-Siteková), bodkované pentelkou (Katarína Slaninková), alebo natiahnuté na drevo (Miloš Kopták), či dokonca do priestorového objektu (Martina Matlovičová). Ak to máte do galérie ďaleko, stačí skočiť do najbližšieho kníhkupectva a zalistovať si v pekne ilustrovaných slovenských rozprávkových knižkách.

TREBA MODERNIZOVAŤ: Stridžie dni s Bandou a Vrankami
V tomto predvianočnom čase sa viac ako po iné dni vyťahuje folklór, tradície, starodávne zvyky nášho ľudu. Súbory a folklórne skupiny vystupujú na vianočných trhoch, televízia vyťahuje staré záznamy. Ale aj spracovanie hudobného folklóru sa vyvíja a môže byť na výsosť moderné. Cestu ukazuje skupina Banda, ktorá pod názvom Stridžie dni (písali sme o nich pred dvoma týždňami aj v .týždni) uvedie vo štvrtok v DK Zrkadlový háj koncert, na ktorý si prizvala úžasnú spevácku skupinu Vranky z Nitry. Banda predstaví nové pesničky, ktoré nacvičili  s Vrankami, ale aj veci z ich najnovšieho albumu hraBanda. Ak sa vám na stridžie dni nebude chcieť tradične triasť jabloňou, liať olovo, alebo žehliť si plachty a chystať make-up  na Luciu, skočte tam.

TREBA OBNOVIŤ: Čo bude v bývalej žilinskej elektrárni
Šesť vízií využitia bývalej elektrárne od študentov architektúry a mladých architektov ako výsledok workshopu môžete až do konca januára vidieť v Považskej galérii umenia v Žiline. Ideové návrhy poslúžia ako inšpirácie pri definovaní novej funkcie tejto hodnotnej historickej stavby. Pôvodnú parnú elektráreň, takzvanú Ciachovňu, nadobudla do správy PGU, aby túto Národnú kultúrnu pamiatku obnovila a adaptovala na kultúrne účely s prihliadnutím na lokálne potreby regiónu. Dôraz kládli na efektívne celoročné využívanie objektu, hľadanie vhodného adresáta, prehodnotenie potrieb a požiadaviek okolia i valorizáciu zachovaných kultúrnych hodnôt. Historické priemyselné stavby pomaly miznú, podľa odborníkov je vzácnosťou, že sa v centre Žiliny takáto elektráreň zachovala. Budova má potenciál prezentovať svoje hodnoty verejnosti prostredníctvom novej kultúrnej funkcie – fabriky na umenie.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Umenie bez kompromisov a nadhľadu
Teoréma je nekompromisné ideologické posolstvo azda najväčšieho a najpresvedčenejšieho komunistu dejín svetovej kinematografie, a samozrejme, jej velikána, talianskeho režiséra a scenáristu Piera Paola Pasoliniho, ktorého dielo neprestáva provokovať ani takmer štyridsať rokov po jeho smrti. Teoréma je míľnikom Pasoliniho tvorby, každý jeho ďalší film akoby sa snažil prekonať kontroverzie toho predošlého. Do rodiny bohatého imperialistu v nej prichádza hosť obdarený neuveriteľnou charizmou a vnútornou silou, analógia s akýmsi moderným spasiteľom sa priam ponúka, zvlášť po tom, ako onen hosť zmení hodnotový rámec celej rodiny. Mesiášske? Veľmi, čo už také nie je, je spôsob, akým to onen hosť dosiahne. Teoréma, podobne ako iné Pasoliniho filmy, je vynikajúcim príkladom toho, že umenie tu nie je na to, aby sa páčilo. Sobota, 12. decembra, Dvojka, 22.00. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite