Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Českí poslanci odhlasovali, že sa budú na zajtrajšej utorkovej schôdzi zaoberať poľadovicou. Áno, poľadovicou: ako vznikla, prečo jej bolo toľko, kto ju tam dal a či sa proti nej nedalo urobiť viac.

Ak ste minulý týždeň cestovali po Česku, viete, o čom je reč. A ak ste boli priamo vo vlaku Ex 144 Landek v pondelok o pol piatej popoludní z Ostravy, ktorý stál na zľadovatenej a upchatej trati rekordných 17 hodín, potom sa vám týmto česká spoločnosť (teda ja) ospravedlňuje. Nevyšlo 1 200 vlakových spojov. V Brne aj v Prahe kolabovali električky. Dôvodom bolo kolísanie teploty tesne okolo nuly: dážď namrzol, odmrzol, opäť napršal a nakoniec stuhol na príkrov ako zo skla, takže cez drôty neprechádzal prúd. Na autách sa vytvorila tuhá vrstva, ktorú naštvaní vodiči (teda ja) zúrivo otĺkali. Pritom sa tomu nedalo predísť, zvládnuteľná kalamita sa zvrtla na nezvládnuteľnú v priebehu zopár desiatok minút.
To, samozrejme, poslanci vedia tiež. Lenže aj parlament trpí istým typom poľadovice. Na začiatku recesie v roku 2011 si politici solidárne zmrazili platy na tri roky. Teraz malo prísť rozmrazenie. Keďže sa platy ústavných činiteľov v Česku odvodzujú od vývoja miezd vo verejnej sfére, na Nový rok 2015 mali jednorazovo poskočiť o 26 %, teda zo základného platu poslanca 56-tisíc korún na 71-tisíc (z 2-tisíc eur na 2,5 tisíca eur). Z obavy pred voličmi si parlamentní vyjednávači radšej navrhli zvýšenie len o 14 %; nato ČSSD odporučila zvýšenie o 3,5 %; vláda to korunovala návrhom na zvýšenie o 1 %. Výsledný umelecký dojem je katastrofálny: poslanci sa chceli zapáčiť, a namiesto toho týždeň hovorili len o svojich platoch. Preto chcú švihom prehodiť tému na zodpovednosť za námrazu.
Dve bolesti páčivej politiky: sklon hľadať aj za prírodnými kalamitami ľudských vinníkov – a sklon vyhýbať sa nepopulárnym rozhodnutiam. Dobre, tak platy vám rozkazujem zvýšiť ja. A tú námrazu som urobil tiež ja.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite