Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Znovu Groznyj Po niekoľkých rokoch, čo bol v metropole Čečenska relatívny pokoj, sa tam v noci zo stredy na štvrtok odohral rozsiahly útok teroristov z organizácie Imari Kaukaz, ktorá podporuje Islamský štát. Do mesta prišli ozbrojenci v nákladných autách, podľa niektorých zdrojov ich bolo niekoľko desiatok, podľa iných až stovka. Vypukla prestrelka s políciou, znela streľba a výbuchy.

Horela budova tlače v centre a školy, kde sa útočníci opevnili a zajali rukojemníkov. Počet obetí na životoch nebol do uzávierky tohto čísla nezávisle potvrdený, hovorilo sa o 9 zabitých militantoch a o 10 padlých policajtoch. Spomínal sa jeden mŕtvy civilista. V centre Grozného bola aj ťažká vojenská technika. Čečenský líder Ramzan Kadyrov v čase útokoch nebol v Groznom, ale v Moskve, kde bol prítomný pri prezidentovom výročnom prejave v Kremli. V tomto roku si čečenskí separatisti pripomínajú 20 rokov od vypuknutia povstania proti Moskve za nezávislosť. Toto povstanie ruská armáda po zdĺhavej a krvavej vojne potlačila.
.mg

Správu o stave krajiny predniesol ruský prezident Vladimír Putin. Európu a USA označil za manipulátorov, ktorí využili ukrajinskú krízu na oslabenie Ruska. Krym vyhlásil za posvätné územie, duchovný zdroj zrodu dávnovekého monolitu ruského národa a centralizovaného Ruska. V reakcii na problémy ekonomiky sľúbil zmieniť regulácie podnikania.
Najväčšou ekonomikou sveta sa stala čínska, uviedol Medzinárodný menový fond. Vlani Čína prekonala USA prvý raz v medzinárodnom obchode.
Plynovod Južný prúd skončil, oznámil ruský prezident Putin, podľa jeho slov pre negatívny postoj EÚ. Rusko sa sústredí na plynovú spoluprácu s Tureckom. Podľa predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera však projekt možno ešte obnoviť.
Švédom padla vláda, v marci budú predčasné voľby. Parlament odmietol vláde rozpočet: hlasovala proti nemu antiimigračná strana Švédski demokrati aj so štyrmi stredopravými stranami.  Premiér Lofven viedol druhú najkratšiu vládu v dejinách krajiny – vládla iba 69 dní.

Osobnosť: Donald Tusk/
Bývalý poľský premiér zasadol 1. decembra do kresla predsedu Európskej rady. K prioritám jeho pôsobenia bude patriť hľadanie riešení ukrajinskej krízy. Krátko po prevzatí úradu telefonoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom o možnostiach uzavretia mierovej dohody s Ruskom.

Antiosobnosť: Bill Cosby/
Známy americký komik čelí obvineniam zo sexuálnych útokov. V utorok naňho podala žalobu Judy Huth, ktorá tvrdí, že ju obťažoval v roku 1974, keď mala 15 rokov. Už v roku 2005 voči nemu vzniesla podobné tvrdenia iná žena, Andrea Constand. Cosby s ňou uzavrel mimosúdnu dohodu.

Citát/
Donald Tusk: „Musíme dosiahnuť politické urovnanie sporu za plného rešpektovania územnej celistvosti Ukrajiny.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite