Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Súd odškodnil Čentéša Bývalý prezident Ivan Gašparovič porušil práva Jozefa Čentéša. Rozhodol o tom senát Ústavného súdu pod vedením Ladislava Orosza, keď vyhovel Čentéšovej sťažnosti, ktorého Gašparovič odmietol vymenovať za generálneho prokurátora. Čentéšovi zároveň súd priznal odškodné 60-tisíc eur, ktoré musí zaplatiť Kancelária prezidenta.

Gašparovič trvá na tom, že nevymenovanie Čentéša, ktorý bol legitímne zvolený v parlamente, bolo správne. „Občania, ak som vám spôsobil škodu 60-tisíc eur, tak sa poďakujte Ústavnému súdu a pánu Čentéšovi,“ komentoval so smiechom verdikt súdu. Generálnym prokurátorom sa však Čentéš napriek rozhodnutiu súdu nestane. Jeho žiadosť, aby sa začalo v tejto veci nové konanie, totiž súd zamietol. Z funkcie šéfa prokuratúry nemieni odstúpiť ani Jaromír Čižnár. „Následky protiústavného rozhodnutia prezidenta Ivana Gašparoviča budú odškodnené, ale nie odstránené,“ myslí si právnička Zuzana Čaputová, ktorá spolupracuje s mimovládnou organizáciou Via Iuris.
.vag

Štát sa rozhodol vypovedať zmluvu so Slovenskými elektrárňami o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Premiérovi Ficovi chýbajú údaje o rozdeľovaní zisku, absencia rekonštrukcií a neplnenie povinností talianskou spoločnosťou Enel. Tá výhrady odmieta a zvažuje právne kroky.
Prokuratúra začala trestné stíhanie voči Radoslavovi Procházkovi. Ide o dohru prestrelky o financovaní Procházkovej prezidentskej kampane medzi ním a Igorom Matovičom. Polícia začala najprv trestné stíhanie, potom ho prokuratúra pre chyby zastavila. A teraz sa celý kolotoč začal odznova.
Minister obrany Martin Glváč chce nakúpiť dva radary pre potreby protivzdušnej obrany v hodnote 20 miliónov eur. Slovensko doteraz využívalo ruské radary, no pre sankcie a prístup k náhradným dielcom je nutné nakúpiť nové.
Odídenec z SDKÚ Martin Fedor vstúpil do strany Sieť Radoslava Procházku. „Sieť je jediná strana, ktorá nepotrebuje len prežiť, ale uveril som, že chce premeniť verejný priestor,“ vyhlásil Fedor. Bývalému ministrovi obrany sa páči aj Procházkov záujem o bezpečnostné témy.

Osobnosť: Jaroslav Halák/
Slovenskému brankárovi New York Islanders sa v tejto sezóne darí. Islanders s Halákom v bránke vyhrali jedenásť zápasov NHL po sebe, čo je nový klubový rekord. V úvode sezóny sa mu pritom vôbec nedarilo a v šiestich zo siedmich zápasov dostal vždy najmenej tri góly.

Antiosobnosť: József Berényi/
SMK predstavila návrh na vytvorenie regiónu so špeciálnym statusom na juhu Slovenska. Vytvoriť by sa mal spojením obcí, kde Maďari tvoria nadpolovičnú väčšinu obyvateľov. Predseda Mostu Béla Bugár plán SMK, ktorý de facto znamená územnú autonómiu, odmietol.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite