Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pečená smotana

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Sme v Anglicku, sme na návšteve. Čaj o piatej. Človek čaká povestný nápoj s mliekom, no sunie sa k nemu ešte aj niečo iné. Čudné čajové pagáče, ktoré miestni pobledlí domorodci volajú scones (čítame skouns), vedľa marmeláda a čosi biele. Clotted cream (kloted krím).

O anglickej kuchyni existuje nespočetné množstvo anekdôt. Niektoré sú nevinné, iné sa vedia riadne zaryť pod kožu. Angličania ich všetky berú s humorom, sami si vedia zo svojej, trošku ťarbavej kuchyne poriadne strieľať. Keď sa ich spýtate na národné jedlo, polovička namiesto fish and chips s pokojom Angličana odpovie, že indické kari. Väčšinou na anglické jedlo púšťajú kanonádu štipľavých komentárov ich odvekí rivali – Francúzi.
Jedno však treba obyvateľom Veľkej Británie nechať. Keď ide o mlieko, nemajú konkurenciu. Možno sa na nich chytajú Holanďania, ale takú smotanu, akú majú na ostrovoch, hocikde len tak nenájdeme.

.voňavá a poriadne tučná
Ťažko to je vysvetľovať našincovi, odchovanému na divných 33-percentných smotanových zmeskách v čudných oranžových obaloch. To by totiž nikto v Anglicku smotanou ani nenazval. Biela, síce hebká, ale bez chuti. Keď ju chceme vyšľahať – kdeže metlička či nebodaj vidlička a za dve minúty máme šľahačku. Polhodina s robotom! Aj to sa modlíme, aby sme rovno neutĺkli maslo. Možno by sa na anglickú chuť chytili skôr naši otcovia, mamy, rodičia a prarodičia, ktorí zažili skutočnú starostlivo zozbieranú smotanu od domácej kravy, usadenú na povrchu odstáteho mlieka.
V Anglicku aj smotana zo supermarketov vonia a je naozaj tučná. Dokonca aj tá najjednoduchšia na varenie. Možno to robí fakt, že už tá má minimálne 18 % tuku. Smotanou na šľahanie potom nazývajú takú, ktorá prekračuje 35 %. Tam sa však nezastavia. V bežných potravinách nájdeme aj smotanu s názvom double cream s 45 % podielom tuku a extra thick double cream so 48 % tuku.
No a na samej špičke si sedí britský národný poklad, neodškriepiteľná súčasť čaju o piatej – clotted cream a so svojimi 55 % tuku sa hrdo pozerá na svojich hriešne vychudnutých poddaných. Pri tomto čísle sa určite prežehná každý výživový poradca, najmä pokiaľ sa ešte vezie na vlne starých povedačiek o tom, že tuk je stelesneným zlom.

.roztierateľná a jemne sladká
Clotted cream, v preklade chuchvalcová či vyzrážaná smotana, ktorá vzniká veľmi pomalým redukovaním tučnej smotany a následným schladením, je zázrak, na ktorý bude návštevník čaju o piatej ešte dlho spomínať. Clotted cream totiž vyzerá ako tá najjemnejšia smotanová nátierka, akú si vie človek vôbec predstaviť. Je jemne sladká, napriek tomu, že vôbec nie je prisládzaná. Netvrdne a vydrží extrémne dlho, práve preto bola v sedemnástom a osemnástom storočí taká obľúbená. Kazila sa pomalšie ako maslo. Nehovoriac o tom, že sa omnoho lepšie natierala.
Nápad zhusťovať smotanu až do podoby nátierky vraj dostali okolo šestnásteho storočia obyvatelia juhozápadných grófstiev Cornwall a Devon. Dodnes sa tam clotted cream vyrába pre celé Anglické kráľovstvo. Iní bádatelia upozorňujú na to, že do týchto končín pečenú smotanu priniesli ďaleko predtým z Blízkeho východu Féničania, keď tu hľadali cín. Tam sa totiž niečo podobné volá kajmak. V každom prípade, na clotted cream majú  cornwallskí a devonshirskí výrobcovia od roku 1998 chránenú známku pôvodu.

.cornwall vs. Devon
Samozrejme, medzi týmito grófstvami pre ňu vznikla aj patričná rivalita. Cornwallský clotted cream je žltší, mlieko z tých krajov obsahuje totiž viac karoténu. Devonshirčania ním patrične pohŕdajú a také žlté niečo by do úst určite nedali. Nehovoriac o tom, že pri čaji o piatej sa reč vždy zvrtne na to, ako sa majú scones s pečenou smotanou vlastne jesť. V Devone si totiž na tento sladký pagáč najprv natrú poriadnu dávku smotany, až potom jahodový alebo malinový džem, zatiaľ čo v Cornwalle to robia presne naopak. Najprv džem a na to bachnú poriadny kopec bieleho pokušenia. Akokoľvek, chutí to nadpozemsky.
.autor je scenárista.

Ako si urobiť clotted cream/
Mnohí si hovoria, čo ja s tým? Do Anglicka nepôjdem, pašovať to nebudem. Ako sa k tomu dostať? Netreba vešať hlavu. Tento anglický zázrak sa dá urobiť absolútne pohodlne v teple vlastného domova. Dokonca si prídu na svoje aj vyslovení lenivci, lebo kvôli prírave netreba veľmi pohnúť prstom. Na clotted cream potrebujeme 700 ml 45 % smotany. Dá sa zohnať v supermarketoch, len ju treba hľadať pod značkou Kunín. A to je všetko. Smotanu najprv veľmi jemne metličkou našľaháme, no nie do pevnej šľahačky. Iba trošinku napeníme. Predhrejeme si rúru na sto stupňov Celzia. Nalejeme riedku šľahačku do nádoby na sekanú alebo na terinu. Mala by byť asi vo výške 5,5 cm od dna. Potom nádobku vložíme do väčšej pekárnice, do ktorej nalejeme vodu tak, aby siahala do polovičky nádoby. Potom to všetko dáme do rúry a pečieme, kým sa šľahačka nezredukuje na tretinu svojho objemu a nechytí zlatú kôrku. Potrvá to asi 8 až 15 hodín. Vyberieme z rúry a necháme pomaly vychladnúť. Potom to dáme zatuhnúť do chladničky na dva dni.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite