Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA VYSTAVIŤ: Obľúbené predmety v lampe
Doteraz sme si mohli cenné predmety, ku ktorým máme citový vzťah, ukladať len na police a do vitrín. Niektoré však potrebujú dobré osvetlenie a mali by byť v centre pozornosti. Práve na to mysleli v škandinávsko-ázijskom dizajnérskom rodinnom štúdiu Chen Karlson, keď v spolupráci s francúzskou značkou ENO vytvorili  Favorite Things Pendant Lamp – čiže závesnú lampu na obľúbené predmety. V priehľadnej nádobe pod lampou s otvorom pre ruku bude akýkoľvek kúsok všetkým na očiach, aby povzbudzoval rozprávanie svojho príbehu. Príbehy, rozmary a prekvapenia na to kladú v štúdiu vždy dôraz. Lampa sa dá cez internet kúpiť vo viacerých farbách za 475 dolárov. Použiť treba LED alebo nízkoenergetickú fluorescentnú žiarovku, obyčajná by mohla niektoré predmety teplom a svetlom poškodiť.

TREBA SA HRAŤ: HRAtislava – najhravejšie mesto
Stolová hra je ideálny darček pre malých i veľkých, pre rodiny, partie kamarátov aj pre samotárov. Ak si neviete vybrať, či by vás viac bavili postrehové, strategické, vedomostné, kooperatívne, zábavné alebo párty hry, ak neviete, kde začať a potrebujete názornú ukážku, vyskúšať si, ako sa stolové hry hrajú, máte jedinečnú príležitosť zamieriť v sobotu a v nedeľu do bratislavskej Incheby. Celá jedna hala bude aj tento rok premenená na obrovské ihrisko, kde vám vyše 60 pomocníkov s radosťou predvedie, ako sa hry hrajú. HRAtislava predvedie viac ako 1 000 hier z celého sveta, tohtoročné novinky aj viaceré slovenské premiéry. Špeciálnym hosťom bude slovenský autor Matúš Kotry, ktorého hra Alchemists bola najúspešnejšou hrou na najväčšom medzinárodnom veľtrhu s hrami.  Viac na www.ihrysko.sk.

TREBA MAŤ ZÁMIENKU: Mikulášske besiedky a iné
Ako píše Mirka Gúčiková na predošlej strane, nastal predvianočný čas, ktorý môžeme vyplniť šturmovaním v práci, zháňaním darčekov, ale aj stretávaním sa s príjemnými ľuďmi a navštevovaním zaujímavých podujatí. Sviatok svätého Mikuláša je dobrá zámienka zorganizovať čokoľvek, nielen detskú besiedku. Tak napríklad sa môžete vydať na Mikulášsku jazdu s parným rušňom 498.104 Albatros z Bratislavy do Trenčína a späť. Mikulášske nádielky organizujú v strede mesta napríklad Senec, Prešov či Banská Bystrica. V Bystrici bude v piatok pobehovať mimoriadne veľa Mikulášov, lebo sa tam koná Charitatívny mikulášsky beh na podporu pacientkam s onkologickým ochorením. V Bikeparku v Kálnici sa zas bude s Mikulášom bicyklovať obrovský dual slalom na zjazdovke, na horských aj na retrobikoch.

TREBA SA UČIŤ: Najkrajšie perníkové domčeky Európy
Susedné Rakúsko sa o rozvoj cestovného ruchu stará priam vzorovo, v každom kúte krajiny nájdete niečo zaujímavé, čo stojí za pozretie a ak by aj nestálo, urobia miestni všetko preto, aby ste od nich odchádzali spokojní. Skúsiť to môžete kdekoľvek, napríklad sa vybrať do dolného Rakúska, kde sa pred Vianocami koná takmer tristo vianočných trhov. Veľkých, malých, netradičných, na zámkoch, v pivniciach, v sklárskych ateliéroch. Zastaviť sa môžete aj v romantickom kláštornom komplexe Zwettl, založenom v roku 1138, s krížovou cestou z 12. storočia, s kostolným chórom zo 14. storočia či s barokovou knižnicou s freskami od Paula Trogera. A v oranžérii sa teraz koná jubilejný 20. ročník výstavy najkrajších perníkových domčekov v celej Európe. Po prehliadke treba ešte okúsiť v kaviarni miestnu špecialitu Feuerzangenbowle – horľavý punč s brandy.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Obžerstvo ako svetonázor
Film Veľká žranica (La Grande bouffe) ponúka presne to, čo sľubuje názov. Doslova, príbeh sleduje štyroch priateľov, ktorí sa rozhodnú užrať sa na smrť. Aj obrazne, Veľká žranica je totiž príkladom vysokého filmového umenia v službách autentickej autorskej výpovede režiséra a scenáristu Marca Ferreriho, ktorý v roku 1973 nakrútil vo francúzsko-talianskej koprodukcii film, na ktorý sa jednoducho nezabúda, hoci časť jeho diváctva by si priala práve toto. Zabudnúť. Veľká žranica je totiž natoľko extrémna, výrazná, expresívna, že nepripravenému divákovi môže pri jej sledovaní dôjsť normálne zle. Od žalúdka, samozrejme. Iní naopak, môžu dostať chuť pridať sa, obžrať sa v spoločnosti Marcella Mastroianniho, Michela Piccoliho, Philippe Noireta a Uga Tognazziho vôbec nie je zlá predstava konca.  Sobota, 6. decembra, Dvojka, 22.00. Juraj Malíček
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite