Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Protest aj zábava

.jaroslav Daniška .časopis .politika

Je utorok podvečer, citeľne sa ochladilo. Počet ľudí sa postupne zvyšuje, dve tretiny tvoria mladí ľudia. Hoci sa tu odohrá aj malá subdemonštrácia sekty okolo Slobodného vysielača (majú megafón, transparent, vlastné heslá), reč tvárí prezrádza, že prišli najmä slušní pracujúci alebo študujúci ľudia. Vadí im korupcia a Smer, sú to pre nich synonymá.

Míting moderuje Alojz Hlina. Má rád akciu, štátne symboly a mikrofón. Azda tisíckrát použije spojenie „prosím vás“ a odreční väčšinu mítingu. Organizátor dokáže zabezpečiť solídne pódium, ozvučenie, aj sviečky. Napriek tomu si človek občas uvedomí, aký profesionál bol kedysi taký Ivan Šimko.
Mikrofón dostáva Richard Sulík. „Slušní občania musia chodiť demonštrovať, aby sa kradlo menej,“ hovorí Sulík. Pár ľudí sa zasmeje. „Alebo vôbec,“ dodáva pre istotu europoslanec. „Pokiaľ sa čo i len jeden človek bude s Paškom baviť, je to problém,“ hovorí neskôr. Od človeka, ktorý sa stretával s Kočnerom, to nepôsobí veľmi presvedčivo. Mikrofón dostáva Igor Matovič. Chémia medzi ním a Hlinom viditeľne nie je dobrá. „Matovič je najlepší!“ Skanduje fanklub pod pódiom. Ľudia sa zasmejú. „Ahojte,“ prihovorí sa poslanec z Trnavy. „Chlapi by nemali plakať, ale ja som si dnes poplakal. Ak nájdem odvahu, prečítam vám email, ktorý som dnes dostal,“ hovorí. Odvahu našiel. Aj si opäť poplakal.
Jediný, kto pripomína na pódiu politika, je Lipšic. Ale aj jemu, ako aj ostatným trom sa stane, že jednotlivci z davu na nich pokrikujú „zlodej“, „všetci ste rovnakí“ a podobne.
Vstúpia herci Richard Stanke a Lukáš Latinák, hokejista Michal Handzuš, ľudia to ocenia. Ale najsilnejší moment príde, keď hovorí Anton Srholec. „Na Slovensku je chudoba,“ a zrazu sa odohrá malý zázrak. Jeho slová majú inú váhu, než politické prejavy. Vie o čom hovorí, pozná to a ľudia to cítia. Presne to chýba opozícii.
Po ceste k parlamentu si mladí robia selfie, všetkých teší plná ulica. „Rozdali sme 5 600 sviečok, nestačili,“ hovorí pri parlamente Matovič. Sme napíše 3 600. Jedno aj druhé je prehnané, ale Igor je spokojný.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite