Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Chcete nás v EÚ? Britský premiér David Cameron viditeľne reaguje na posilňovanie pozície strany UKIP, ktorá v doplňujúcich voľbách do parlamentu slávila víťazstvá. V očakávanom prejave upozornil Európsku úniu, že ak nechce, aby Veľká Británia vystúpila, musí splniť niekoľko podmienok, ktoré obmedzia imigráciu do Veľkej Británie z krajín EÚ, najmä tú, ktorá je zameraná na využívanie britského sociálneho systému. Aké sú Cameronove podmienky?

Prisťahovalci z krajín EÚ by nemali štyri roky žiadať o daňové úľavy a sociálne bývanie. Vôbec by nemali dostávať prídavky a daňové úľavy na deti, ktoré žijú mimo Británie. Imigranti, ktorí si šesť mesiacov nenájdu prácu, by mali z Británie odísť. Premiér chce získať záruku, že občania nových členských krajín budú môcť pracovať v Británii, až keď sa ich ekonomiky priblížia súčasným členom. Ak tieto podmienky EÚ podporí, Cameronovi konzervatívci môžu viesť kampaň za to, aby z nej Británia nevystúpila, keďže o zotrvaní Británie v EÚ prebehne v roku 2017 referendum.
.mg

Moldavsko očakávalo nedeľné parlamentné voľby, ktoré mali rozhodnúť o smerovaní krajiny do EÚ. Súd vylúčil z volieb proruskú stranu Patria, lebo nepriznala 400-tisíc eur, ktoré získala zo zahraničia. Zároveň prebiehalo vyšetrovanie skupiny, čo mala v Moldavsku rozpútať nepokoje, ak by vo voľbách zvíťazili proeuópske strany.
Ruský parlament dostal na prerokovanie návrh zákona, podľa ktorého by ruskí vojaci, bojujúci na území Ukrajiny, mohli získať status vojnových veteránov, hoci podľa oficiálnych vyhlásení Moskvy ide len o „dobrovoľníkov“, ktorí bojujú v rámci „dovoleniek“.
Cena ropy minulý týždeň dosiahla štvorročné minimum po tom, čo krajiny OPEC oznámili, že neznížia ťažbu. OPEC chce nízkymi cenami spôsobiť, aby sa v USA prestala vyplácať ťažba ropy z bridlíc.
Český minister vnútra Milan Chovanec a minister financií Andrej Babiš dostali listové zásielky, ktoré obsahovali jed. Podozrivých obálok bolo viac, boli doručené do viacerých štátnych inštitúcií, jed bol však preukázaný len v spomínaných dvoch.

Osobnosť: František/
František je prvý pápež, ktorý predniesol prejav v Európskom parlamente. Kriticky sa vyjadril, že myšlienky, ktoré inšpirovali Európu, žiaľ, nahradili byrokratické inštitúcie, pochválil však odhodlanie EÚ dodržiavať ľudské práva. V piatok cestoval na trojdňovú návštevu Turecka.

Antiosobnosť: Marine Le Pen/
Francúzska populistická strana Národný front získala úver od Prvej česko-ruskej banky, ktorá má prepojenie na Kremeľ, napísal francúzsky internetový časopis Mediapart. Úver má mať hodnotu 40 miliónov eur, má pomôcť NF vyhrať prezidentské voľby a upevniť vplyv Kremľa na európsku politiku.

Citát/
Marine Le Pen: „... škandalózne je, že nám odmietli požičať francúzske banky.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite