Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Kiska v parlamente Prezident Andrej Kiska vystúpil minulý týždeň s prejavom v parlamente. Reagoval v ňom na aktuálne kauzy v zdravotníctve aj na verejné protesty proti korupcii. Kiska povedal, že ľuďom na ulici rozumie a ich aktivitu považuje za legitímnu a pochopiteľnú. Protestné zhromaždenia sa minulý týždeň uskutočnili v Bratislave a v Košiciach. Politici by podľa prezidenta mali takto prejavenú nespokojnosť počúvať.

Podstatnú príčinu zlej situácie v zdravotníctve vidí Kiska v systéme politických nominácií, ktorý fungoval počas všetkých vlád. Vyzval aj na dôkladné vyšetrenie neefektívnych zdravotníckych nákupov.
Na prezidentovom prejave sa nezúčastnil premiér Robert Fico, viacerí politici Smeru ho označili za vyvážený.  Podľa podpredsedníčky parlamentu Jany Laššákovej by sa však väčšina požiadaviek demonštrantov dala vyriešiť v parlamente. Kiskov prejav neodvysielala televízia TA3, ktorá obvykle udalosti tohto typu vysiela v priamom prenose. V tom čase vysielala reláciu o rybách.
.jm

Košický krajský predseda SDKÚ a poslanec parlamentu Viliam Novotný odchádza zo strany. Údajne sa chystá podporiť projekt Evy Babitzovej, ktorá sa mala stať podpredsedníčkou SDKÚ. Zo strany však odišla a pripravuje vlastný politický subjekt.
Opozícia kritizuje, že ministerstvo obrany pod vedením Martina Glváča (Smer) nakúpilo pištole a útočné pušky bez verejnej súťaže. Podľa poslanca Martina Fedora je katalógová cena zakúpenej pušky Bren okolo 3 500 eur. Rezort ju však kúpil za
4 300 eur.
Skupina občanov podala na prokuratúru podnet na prešetrenie tendra na overovanie platieb palivových kariet za mýto. Vyhrala ho totiž firma Paywell s väzbami na Cyprus, ktorá sa prihlásila do súťaže len deň po svojom vzniku. Prezident Andrej Kiska vypísal referendum o otázkach Aliancie za rodinu na 7. februára 2015.
V tričkách a s odznakmi s nápisom Veda chce žiť protestovali zamestnanci SAV proti zníženiu rozpočtu na budúci rok o vyše sedem miliónov eur. Výsledom by totiž mohlo byť prepustenie 400 až 500 z celkového počtu 3-tisíc zamestnancov akadémie.

Osobnosť: Dušan Čimo/
Sudca Krajského súdu v Trnave bol zvolený sudcami do Súdnej rady, hoci ho pred dvomi mesiacmi odtiaľ poslanci Smeru odvolali. Kritik Štefana Harabina získal napokon o 87 hlasov viac ako on a o 27 hlasov viac ako druhá kandidátka v poradí Lenka Preženková.

Antiosobnosť: Robert Fico/
Po vlakoch „zadarmo“ chce premiér ľuďom formou vratiek dávať naspäť časť peňazí, ktoré využijú počas roka na vykurovanie plynom. Peniaze majú pochádzať z dividend. Pripravované opatrenie má platiť od januára 2016, teda krátko pred parlamentnými voľbami.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite