Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Pre médiá to bola číra radosť: prezident Miloš Zeman, ktorému dav ukazuje „červené karty“ a hádže po ňom vajíčka, takže ho tajomník musí chrániť dáždnikom. Veľmi fotogenické! Táto pražská oslava 17. novembra je však udalosť, ktorá má viac vrstiev. Tou prvou, povrchnou a živočíšnou reakciou bolo uspokojenie, že Zeman zožal, čo zasial. Po všetkom provokovaní a podpichovaní z poslednej doby, po urážkach, po neuveriteľne obscénnom slovníku v Hovoroch z Lán v Českom rozhlase prišli ... vajcia. Priamo zvolený prezident dostal od svojich voliteľov priamu reakciu.

Druhým pocitom bola nevhodnosť. Bolo to naozaj nutné práve v deň štátneho sviatku? Avšak demonštranti ukázali, že vedia rozlišovať. Potlesk žali ostatní stredoeurópski prezidenti, najmä Andrej Kiska za reč o slobode a Bronislaw Komorowski za solidaritu s Ukrajinou. (Zemanov hovorca síce neskôr vysvetľoval, že Joachima Gaucka trafili demonštranti vajcom, ale nemecká ambasáda ani nikto z očitých svedkov to nepotvrdil.) Takže to nebola slepá nenávisť voči „papalášom“, ale adresná reakcia.
Tretím pocitom bola márnosť. V humoristickej sci-fi Reštaurácia na konci vesmíru vystupuje, ako je známe, prezident galaxie, ktorého úlohou je správať sa natoľko šialene, aby odvádzal pozornosť od skutočného výkonu moci. Aj teraz hocikto namieta, že by sa malo debatovať o závažnejších veciach než o tom, či prezident môže v rozhlase použiť slovo „k ... a“ (áno, naozaj to povedal). Lenže prezidentovou úlohou je reprezentovať, takže sa logicky hovorí o tom, či túto úlohu plní dobre.
Takže štvrtou, hlbinnou reakciou je predsa len radosť. Petr Zídek z Lidových novin nazval 17. november „mŕtvym výročím“. No, teraz sa práveže ukázalo, že je to náš najživší sviatok. Aj vo facebookovom veku ľudia chápu, že je občas nutné fyzicky sa zdvihnúť a ísť von. Zvlášť v deň, keď hovoríme vládnucej moci na rovinu, čo si o nej myslíme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite