Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Obamovi imigranti Americký prezident Barack Obama už dávno oznamoval, že reformu imigračnej politiky presadí prostredníctvom mimoriadnych prezidentských právomocí. Minulý týždeň to urobil. Bez toho, aby sa usiloval o schválenie Kongresu, predložil reformu.

Asi 4 milióny prisťahovalcov bez dokladov, ktorí už žijú v USA aspoň päť rokov a majú deti, čo buď majú americké občianstvo, alebo platné povolenie na pobyt, budú môcť podľa reformy žiadať o pracovné povolenie. Na ďalší takmer milión ľudí budú mať dosah ostatné časti reformy a ochránia ich aj pred hrozbou okamžitej deportácie. Prezident svojim kritikom odkázal, že Amerika bola od svojich počiatkov vo výhode, pretože bola otvorená voči prisťahovalcom, a teraz si tento charakter potrebuje zachovať. Masové deportácie ilegálnych prisťahovalcov, zdôraznil, sú nerealizovateľné a neamerické. Sľúbil však zvýšenú kontrolu hraníc a obmedzovanie ilegálnej imigrácie. Zdôraznil, že za posledné roky sa výrazne zvýšili deportácie tých „ilegálov“, ktorí porušujú zákony.
.mg

Vládou v Mexiku
otriasajú masové protesty. Príbuzní 43 nezvestných študentov, ktorých údajne zavraždil drogový gang, protestujú a tvrdia, že za ich zmiznutie môže polícia, a žiadajú prešetrenie prípadu.
Japonský premiér Abe Shinzo rozpustil parlament a v polovici decembra chystá voľby. Potrebuje podporu pre ekonomické reformy, no jeho popularita je nízka. Ak vo voľbách nezíska jednoduchú väčšinu, sľubuje odstúpenie.
Presne na prvé výročie začiatku protestov na Majdane bola v Kyjeve podpísaná koaličná dohoda medzi politickými stranami, ktoré po voľbách vytvoria ukrajinskú vládu. Päticu tvorí Porošenkov Blok, Jaceňukov Ľudový front, Svojpomoc, Radikálna strana a Tymošenkovej Vlasť. Deklarovaným cieľom vládnej koalície je vstup do NATO. Zároveň chce uskutočniť potrebné reformy na základe asociačnej dohody s EÚ.
Britská euroskeptická strana UKIP získala v doplňovacích voľbách do parlamentu už druhé kreslo. Prvé víťazstvo v doplňovacích voľbách zaznamenala Strana nezávislosti už v októbri.

Osobnosť: Klaus Iohannis/
Novým rumunským prezidentom sa stal starosta mesta Sibiu, vyštudovaný učiteľ fyziky a etnický Nemec. Oceňujú ho pre slušné vystupovanie, odmietanie populizmu a dôraz na vládu zákona. Pre Rumunsko je jeho zvolenie pozitívnou správou.

Antiosobnosť: Chálid Mišál/
Tvár lídra Hamasu sa znovu dostala do médií s chmúrnymi titulkami. Hnutie Hamas verejne oslavovalo a chválilo páchateľov brutálneho útoku na synagógu v Jeruzaleme, ktorí zavraždili štyroch rabínov a jedného policajta.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite