Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Kto kúpi Slovenské elektrárne? Taliansky ENEL ponúka svoj 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach na predaj, aby znížil svoje dlhy. Ponuky mali byť predložené do konca novembra, namiesto toho sa termín natiahne až do konca roka. Medzi nezáväznými ponukami sa objavila česká energetická skupina ČEZ a tiež rafinéria Slovnaft spoločne s maďarskou energetickou spoločnosťou MVM Group.

Objavili sa špekulácie, či za iniciativou Maďarov nie sú ruské záujmy, vzhľadom na dobré vzťahy medzi Vladimírom Putinom a Viktorom Orbánom. Avšak predseda predstavenstva Slovnaftu Oszkár Világi v rozhovore pre SME tieto špekulácie poprel. Nie je vylúčené, že o akcie Slovenských elektrární sa bude uchádzať aj samotný štát. Ten v súčasnosti v podniku vlastní 34-percentný podiel. Doteraz však štát Enelu ešte žiadnu ponuku neposlal, prioritou bolo doriešenie dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Nízke ceny elektriny v kombinácii so zvyšujúcimi sa predpokladanými nákladmi na dostavbu komplikujú celú transakciu.
.lk, sita

Agónia SDKÚ pokračuje. Zo strany minulý týždeň odišiel poslanec Martin Fedor a primátor Trenčianských Teplíc Štefan Škultéty. Opúšťajú ju aj desiatky radových členov.
V médiách sa objavili informácie, že riaditeľ komunikačného odboru prezidenta Roman Krpelan dostal v roku 2007 od bratislavského magistrátu byt za výhodných podmienok. Za trojizbový byt zaplatil 1 694 eur.
Podľa nového zákona, ktorý vláda predkladá do parlamentu, budú z verejného obstarávania vylúčené firmy, ktorých akcionári alebo spoločníci sídlia v krajinách, ktoré neinformujú o skutočných vlastníkoch firiem. Navyše, na verejnom obstarávaní sa nebudú môcť zúčastniť ani firmy, v ktorých minimálne desaťpercentný podiel vlastní verejný funkcionár.
Bývalá riaditeľka Rádia Expres Eva Babitzová ohlásila založenie novej politickej strany. Chce byť alternatívou pre ľudí, ktorí sú sklamaní z vývoja v SDKÚ.
Novou šéfredaktorkou denníka Sme bude od 1. decembra doterajšia šéfka týždenníka Slovak Spectator Beata Balogová.

Osobnosť: Ján Kozák/
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie má za sebou úspešnú jeseň. Jeho zverenci vyhrali všetky štyri zápasy, naposledy na pôde Macedónska 2:0. Slovensko je tak na čele kvalifikačnej skupiny pre majstrovstvá Európy v roku 2016 vo Francúzsku.  

Antiosobnosť: Štefan Harabin/
Generálna prokuratúra zatiaľ nemusí bývalému predsedovi Najvyššieho súdu zaplatiť 150-tisíc eur. Najvyšší súd totiž zrušil verdikt Krajského súdu v Bratislave, ktorý priznal Harabinovi odškodné za potvrdenie pravosti jeho rozhovoru s Bakim Sadikim.

Citát/
Pavol Paška: „ Záleží mi na Slovensku.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite