Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

V máji 1947 pripravovali študenti z bratislavského internátu Svoradov tradičnú pešiu púť z Bratislavy do Marianky. Pripravili však prekvapenie. Po rannej omši v kostole jezuitov vyšiel na Františkánske námestie kňaz Jozef Búda a na pleciach niesol veľký drevený kríž. A s týmto krížom putoval potom veľký sprievod ľudí cez Patrónku, Železnú studničku až do Marianky, kde malo byť vyvrcholenie slávnosti slúžením omše.

Ale to prišlo až pri ceste späť. Bratislavčania sa totiž dozvedeli o tejto udalosti a popoludní už čakali pútnikov a sprevádzali ich znovu až k jezuitom. Ľudia boli unesení, prichádzali ku krížu, dotýkali sa ho. K jezuitskému kostolu dorazilo asi 30-tisíc Bratislavčanov všetkých stavov a vekových kategórií.
Táto udalosť mala taký ohlas na Slovensku, že na všetkých tradičných púťach začali ľudia nosiť kríže. Najväčšia bola levočská púť, kde sa z troch pútnických smerov stretli tri kríže. V čase, keď politici ešte hľadali vládne a parlamentné riešenia, aby zabránili nástupu komunizmu, génius národa vykríkol víziu toho, čo bude nasledovať, ale tiež vernosť tomuto symbolu.
Na kríž a bratislavskú púť sa potom zabudlo. Na Kapitulskej ulici číslo jeden stojí starý kanonický dom, v ktorom dlhé roky býval hudobník Hansi Albrecht. Bolo to miestečko slobody, kde sa počas komunizmu stretalo množstvo zaujímavých ľudí. Dnes sa tento zanedbaný dom snaží občianske združenie Albrecht forum na čele s Igorom Valentovičom opraviť a urobiť z neho znovu kultúrny stánok. A práve v pivnici tohto domu sa pred dvoma rokmi našiel veľký drevený kríž, ktorý sa dal rýchlo identifikovať – je to ten z roku 1947. Po 67 rokoch, šiesteho novembra 2014 sa tento kríž vrátil späť na Svoradov. Bratislavský biskup Jozef Haľko ho v študovni internátu odhalil a posvätil. Aj takéto udalosti tvoria pamäť národa ako súčasť novodobých dejín Slovenska.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite