Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Ťažšie je svet opustiť, ako ho vymyslieť. Autori populárnej literatúry a popkultúry nezriedka podľahnú sami sebe, zamilujú sa do svojho diela. A keď niekto niečo miluje, ťažko sa mu to opúšťa. Preto prakticky nejestvujú fantasy romány, ale existujú stovky, tisíce fantasy ság, so sci-fi je to síce lepšie, ale aj tam je pokračovaní až príliš veľa a komiks a film azda ani netreba spomínať, tie tým trpia najviac.

Tá zamilovanosť do vlastného sveta pretrváva dovtedy, kým aj samotnému autorovi nedôjde, že už nemá čo povedať a jednoducho varí z vody. Potom nastane opačný extrém, autor svoj svet znenávidí a zanovito sa bráni návratu, často navzdory celkom zmagoreným fanúšikovským zástupom.
Zásadné diela svoje pokračovania nepotrebujú. Na druhej strane, nezriedka skutočný zmysel dielam dajú až pokračovania. Veď čím by bol Hobit bez Pána Prsteňov? To, či pokračovanie má, alebo nemá zmysel, sa dá odčítať vždy až spätne.
Keď v deväťdesiatych rokoch poľský majster fantasy a zároveň v našom prostredí jeden z najpopulárnejších autorov toho žánru Andrzej Sapkowski rozvinul geniálne poviedky o Zaklínačovi Geraldovi z Rivie do päťdielnej ságy, neurobil radosť všetkým Geraldovým fanúšikom, ale len tej časti, ktorej akoby nedochádzalo, že Gerald bol preto super, že jadro jeho poviedok tvorili rozprávky. Tie Sapkowski prostredníctvom Geralda akoby znova vyrozprával tak, ako sa mohli udiať kedysi dávno, úplne na začiatku, pričom rozprávky, ktoré poznáme my, sú len ich mýtopoetickými derivátmi. Keď Sapkowskému samému došlo, že tento rozmer väčšine jeho čitateľov uniká, ságu o Zaklínačovi síce dokončil, ale zaprisahal sa, že ku Geraldovi z Rivie sa nevráti.
K tomu ale iba toľko, že v piatok 14. 11. vyšiel po štrnástich rokoch nový Sapkowského román o Geraldovi z Rivie Zaklínač – Bouřková sezóna. Treba dúfať, že vznikol preto, že stará láska nehrdzavie, aj keď ide o autora a jeho svet, a nie preto, že fanúšikovia nového Geralda prijmú s nadšením, aj keď sa hneď dal na kašírovanie servítkovou metódou.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite