Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .časopis .osobnosti

Milí priatelia, nedá sa písať len o témach ušľachtilých. Treba občas aj o tom zemitom, ľudskom, páchnucom, no očistnom. Už dlhší čas mám veľkú potrebu venovať sa veľkej potrebe. Zbaviť túto ošemetnú, dôverne známu tému úškľabku a neodôvodnej tabuizácie. Ale tak s ľahkosťou, nadhľadom a úctou. Ospievať ju dôstojne, ako by to urobil napríklad Homér. Predniesť o tejto činnosti niečo hlboké ako Seneca a priateľsky vrelé ako Filan. Trocha pateticky, trocha poeticky. Super, bomba, mega, špicová, miliónová veľká potreba. Samotné slovné spojenie napovedá, že nejde o obyčajnú potrebu.

Je to „veľká potreba“. Rovnako ako Veľká Morava, Alexander Veľký (to je dokonca aj druh papagája), alebo Veľký Gatsby, Veľký Meder, Veľký Javorník, Peter Veľký, veľký macher, veľký odborník... Slovo „potreba“ v sebe ukrýva „po“ (akože to nasleduje za niečím) a nespochybniteľné slovo „treba“. Minule som stretol vo výťahu pani upratovačku a pýtam sa, ako sa má. Ona s plnou vážnosťou, vedomá si svojho poslania, hovorí: „Viete, stále ‚treba‘ niekam niečo dokladať. Keď sa raz na to vykašlem, tak tu všetci skončia. Tak im ‚treba‘.“ Uvedomil som si, aká náročná a dôležitá je práca tejto milej panej. Čo však taká výkonná manažérka toaliet? Minulosť je dala meno „hajzlbaba“, no s príchodom politickej korektnosti treba hľadať nové ekvivalenty. Minule, idem si v centre mesta v obchodnom dome na toaletu a výkonná manažérka toaliet v tom kráľovskom smrade vytierala rožkom misku s vlašským šalátom. Robila to s takou chuťou, že keby ma ponúkla, azda by som si aj dal. Kamarátovi sa stalo, že na festivale zaklopal na toi-toi búdku. Z vnútra sa ozvalo pohostinné: „Ďalej!“ Vystrašil sa a utiekol. Veľká potreba na verejných toaletách má svoje rituály. Rýchly, no nenápadný krok. Nedbalé otáčanie sa. Vrtké vchádzanie. Obkladanie misy. Vydávanie sekundárnych zvukových signálov – poťahovanie nosom, pokašliavanie, hrkanie opaskom. Tieto zvuky oznamujú ostatným, že je obsadené.
Milí priatelia, staré porekadlo hovorí, že nad každého chlapa je chlap. Ale veľká potreba skolí aj najmocnejších chlapov! Tak pozor na to! Aby náhodou nebolo na ihrisku blato!  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite