Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Týždeň doma

.časopis .udalosti

Štátne médiá či právo na odpoveď?Prezident Ivan Gašparovič po dlhšom čase prišiel s témou, ktorou zaujal. Vyjadril sa, že orgány štátu „by mali mať svoje médiá, ktoré by prezentovali rozhodnutia vlády, názory vlády, parlamentu a proste tých, ktorí riadia štát“.

Štátne médiá či právo na odpoveď?
Prezident Ivan Gašparovič po dlhšom čase prišiel s témou, ktorou zaujal. Vyjadril sa, že orgány štátu „by mali mať svoje médiá, ktoré by prezentovali rozhodnutia vlády, názory vlády, parlamentu a proste tých, ktorí riadia štát“. Orgány štátu – naznačil Gašparovič – sa v súčasnosti nemôžu vyjadriť, kedy chcú a ani reagovať, ako potrebujú. Prezident si zrejme spomenul na časy, keď vláda bola vydavateľom denníka Národná obroda. Tento projekt však nebol dlhodobo udržateľný a noviny skončili neslávne. Robert Fico je už iná generácia politikov. „Vláda SR nemá žiadnu ambíciu vytvárať si vlastné médiá,“ reagoval na Gašparovičovu víziu. Vízia Ficovej vlády smerom k médiám je celkom iná. Právnik Fico rozumie paragrafom, a tie mu môžu pomôcť.
Vláda minulý týždeň schválila nový tlačový zákon, ktorý vznikol na pôde ministerstva kultúry, a posunula ho do parlamentu. Vládnuca koalícia zrejme v tejto oblasti nebude mať vážnejšie rozpory a zákon môže byť rýchlo – možno už na jar – schválený. Najproblematickejší v ňom je paragraf o práve na odpoveď v prípade, ak tlač prináša skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti či súkromia fyzickej osoby alebo názvu či dobrej povesti právnickej osoby. Noviny budú musieť do štyroch dní (alebo v najbližšom čísle) uverejniť stanovisko dotknutej osoby, a to aj v prípade, že zverejnené informácie boli pravdivé. Odpoveď bude musieť byť uverejnená na rovnocennom mieste. Tak sa z novín môže stať znôška nečitateľných textov, ktoré do redakcií pošlú fyzické či právnické osoby, o ktorých sa v novinách písalo. To je celkom reálne riziko. Pre štátne orgány, firmy, ale aj pre mnohé súkromné osoby nebude problém, aby na každú zmienku reagovali podrobnou odpoveďou (nesmie podľa zákona presiahnuť pôvodný text). Kto však bude tieto texty čítať? Akú pridanú hodnotu tlači prinesú? Tvorcovia zákona si myslia, že sa tak bude eliminovať riziko povrchných informácií. To je naivná predstava. Výsledkom môže byť istá autocenzúra novín v obave, aby na kontroverzný článok neprišlo množstvo odpovedí. Kam by ich noviny dali? Inštitút tlačovej opravy je v tomto zmysle dostačujúci, lebo rieši prípady, keď tlač nepriniesla pravdivé informácie.
.eč



Fico o SPP
Správa o privatizácii SPP, ktorú vláda schválila, sa už onedlho stane predmetom rokovania parlamentu. Zmyslom tejto debaty je pokus premiéra Fica škandalizovať opozíciu, a nie odhaliť nejaký skutočný škandál – dôkazom sú argumenty, ktoré zatiaľ predviedol. Skutočných privatizačných škandalistov v radoch zakladateľov Smeru a koaličného HZDS Fico mlčky prehliada.
.rži



Klaus varuje
Český prezident Václav Klaus na poslednej zahraničnej ceste v tomto funkčnom období v Bratislave hovoril aj o našej ambícii prijať už o necelý rok euro. Bol pomerne diplomatický: Slovensku podľa vlastných slov želá, aby to dopadlo dobre, „hoci ako ekonóm, nie ako prezident, si myslím, že je to príliš odvážny krok“. Česko momentálne nijaký termín prijatia eura nemá.
.rži



Opozícia a diaľnice
Opoziční poslanci napadli na Ústavnom súde zákon, ktorý umožňuje štátu stavať na súkromných pozemkoch aj bez súhlasu majiteľa a ešte pred vyvlastnením. Ficova vláda presadila tento zákon v snahe urýchliť výstavbu diaľnic a podľa Fica sa opozícia snaží výstavbu zastaviť a „uprednostňuje smiešne politické ciele“. Podľa ústavných právnikov ide o vážny zásah do základných práv.
.rži



Pozemky
Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová predložila návrh zákona, podľa ktorého by Pozemkový fond mohol predávať štátnu pôdu jej doterajším nájomníkom. Fond doteraz pôdu len prenajímal, prípadne s ňou mohol obchodovať len za prísne vymedzených podmienok. Exminister Zsolt Simon návrh považuje za pokračovanie mečiarovskej privatizácie. Vláda rokovanie o novele nakoniec odložila.
.tg



Prísnejšie interrupcie
Kresťanskí demokrati predložili do parlamentu návrh na sprísnenie podmienok vykonávania umelých potratov. Žena by podľa nich mala byť povinne poučená o rizikách interrupcie, ako aj oboznámená s inými možnosťami riešenia neželaného tehotenstva. Návrh KDH podpísala aj poslankyňa za HZDS Ľudmila Mušková. Smer iniciatívu KDH odmieta, koaličná SNS sa zatiaľ ešte nerozhodla.
.jm



Ján Kubiš
Premiér fajčil cigaru, popíjal mojito a podal ruku veľvyslancovi – to všetko na recepcii, ktorá sa konala pri príležitosti 49. výročia kubánskej revolúcie a len niekoľko dní po tom, ako Kuba vyhostila slovenskú aktivistku. Minister Kubiš povedal, že on by tam nešiel.

Martin Škrtel
Prvým Slovákom, ktorý si zahrá za elitný anglický futbalový klub, bude Martin Škrtel. Doterajší obranca Zenitu Petrohrad prestúpil minulý týždeň do FC Liverpool. Päťnásobný víťaz Ligy majstrov zaplatí ruskému klubu za slovenského reprezentanta odstupné 6,5 až 7 miliónov libier.

Zuzana Krútka
Zuzana Krútka, predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov, ocenila nový Tlačový zákon z dielne ministerstva kultúry, čím nemilo zaskočila vydavateľov i novinárov, ktorí majú voči zákonu vážne výhrady. Krútka by bola najradšej, keby bol zákon schválený tak, ako je navrhnutý.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite