Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

NETREBA ZABUDNÚŤ: Na divadlo, vedu ani techniku
Tento týždeň na Slovensku vrcholí predvolebná komunálna kampaň, môžete si však vybrať a namiesto politikov sa stretnúť s vedcami a umelcami. Toto je totiž aj Týždeň vedy a techniky (viac o programe na www.tyzdenvedy.sk).  No a v sobotu, keď odvolíte svojich budúcich miestnych poslancov, môžete skočiť do jedného z 51 divadiel v niektorom z 19 slovenských miest. Pod heslom To sa ti nesnívalo! sa udeje  piaty ročník európskeho podujatia Noc divadiel, ktoré chce prezentovať divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Príďte presne, lebo divadlá sa chcú spojiť naraz o 19.00 hodine spoločným potleskom. Okrem divadelných predstavení sa návštevníci budú môcť zapojiť do tvorivých dielní, vidieť výstavy, videoprojekcie, diskutovať s tvorcami, objavovať zákulisie a skryté zákutia divadla. Viac na stránke nocdivadiel.sk  

TREBA SPOJIŤ: Divadlo a vedu a techniku
Keď už tu spomíname tieto dve podujatia vedno, vedeli ste, že v novej budove SND mali byť pôvodne veľmi sofistikované sedadlá, ktoré navrhli slovenskí inžinieri architekt Šutek a vzduchotechnik Čulen? Okrem plánovaného koženého čalúnenia mali mať kreslá dômyselné ovládanie vzduchu, ktorý mal prúdiť zo vzduchotechnického potrubia cez operadlá do hľadiska. Divák si mal prúdenie sám regulovať dômyselnou páčkou na boku sedadla. Každé kreslo malo byť vybavené aj slúchadlami. Písalo o tom Rudé právo 20. novembra 1989 (nájdete na http://archiv.ucl.cas.cz ), a to spozorovalo, že na lešení divadla sa naozaj pohybovali robotníci. Dostavané malo byť v roku 1992, dovtedy mali byť hi-tech kreslá vyrobené v Tatranábytku Pravenec, prvých osem ešte do konca roka 1989. Podnik už dávno zanikol, divadlo dostavali oveľa neskôr, ktovie, kde skončili tie kreslá?   

TREBA ZMAPOVAŤ: Dobre utajený slovenský dizajn
Trvalo takmer 25 rokov, kým sme sa nabažili vecí zo „Západu“ a vytratila sa z nás averzia a dešpekt ku všetkému, čo bolo vytvorené u nás, v časoch plánovanej socialistickej výroby. Možno ešte tak tatranky, treska a karička, ako píše na zadnej strane Jozef Koleják, ale nábytok, móda, elektronika? Aj vďaka Múzeu slovenského dizajnu SCD a kurátorovi Marošovi Schmidtovi, ktorý pátra po autoroch a ich skvostoch, konečne objavujeme veci, na ktoré môžeme byť hrdí. Napríklad nádherný bakelitový rádioprijímač Tesla 308U Talisman, ktorý sa často dostával do publikácií o dizajne a v tej kolektivistickej dobe sa akosi automaticky predpokladalo, že ide o český dizajn. Vytvoril ho však Igor Didov,  známy slovenský dizajnér, okrem iného otec spätného projektora Meotar, množstva známych vodovodných batérií zo Slovenskej armatúrky Myjava či lodí a kolesových traktorov.

TREBA VEDIEŤ: Bruselský štýl a šúpoľové bábiky
Najvýraznejšou dizajnovou vlnou v socialistickom Československu bol nepochybne tzv. bruselský štýl. Bruselský preto, že ho odštartoval Československý pavilón na Svetovej výstave EXPO 58 v Bruseli, ktorý tam získal najvyššiu cenu Zlatá hviezda a ďalších trinásť významných ocenení za konštrukciu, dokonalý interiér tvorený originálnym nábytkom, umeleckými dielami a úžitkovými predmetmi. Väčšinou sa spomínajú českí dizajnéri, architekti, umelci, ale táto výstava odštartovala aj život obľúbeného slovenského suveníru – šúpoľovej bábiky. Nešlo o žiadny ľudovoumelecký výrobok, v roku 1957 výtvarníčku ÚĽUV-u Kamilu Rauchovú-Ryčlovú len inšpirovala zmienka v odborných prameňoch, že kedysi si deti telá bábik robili zo šúpolia. Ona zo šúpolia vytvorila nielen telo, ale celú bábiku. Aj vďaka veľkému úspechu v Bruseli sa šúpoľka stala veľkým hitom a jej výroba sa masovo rozšírila aj mimo ÚĽUV-u.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: České století pokračuje  
Unikátny projekt Českej televízie České století, ktorého prvých päť epizód, mapujúcich zásadné dejinné udalosti rokov 1918 až 1951, sme videli na jar, sa konečne dočkal dokončenia. V štyroch nasledujúcich dieloch, ktoré začína Česká televízia premiérovať v predvečer 17. novembra, uvidíme udalosti roku 1968 (epizóda Musíme se dohodnout), zatknutie Plastikov v roku 1976 vedúce k iniciatíve Charta 77 (epizóda Je to jen rock ´n´roll), Nežnú revolúciu (epizóda Poslední hurá) a rozbíjanie spoločného štátu v roku 1992 (epizóda Ať jsi jdou). Tým by malo byť České století zavŕšené. Predností seriálu je toľko, že všetky sa nám sem nevojdú, takže len pripomíname, že sa v ňom aj v úlohách ešte žijúcich politikov objaví hneď niekoľko výborných slovenských hercov. Nedeľa, 16. novembra, ČT 1, 22.00. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite