Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Tá kauza zrazila posledného významného chartistu v českej politike Alexandra Vondru. Je zvláštna tým, že je plná čestných ľudí a dobrých úmyslov. A teraz za ňu hrozia roky väzenia.

Minulý týždeň sa začal pred Mestským súdom v Prahe prípad ProMoPro. Patrí do kategórie „menej zrozumiteľných národných historiek“, ktorými žije domáce publikum, ale pre susedné národy je pod ich rozlišovacie schopnosti. Takže: firma ProMoPro sa už roky špecializuje na technické zabezpečenie kongresov. Preto dostala aj zákazku na organizáciu českého predsedníctva EÚ v roku 2009. Až bude Úniu riadiť Slovensko, uvidíte, ako peniaze lietajú komínom: summity sa konali aj rušili na poslednú chvíľu, do Prahy pricestoval Barack Obama ... ale technika fungovala. ProMoPro dostalo 525 miliónov korún (19 miliónov eur).
Po rokoch zmapovala polícia podivné presuny peňazí. ProMoPro preposlalo na rôzne zahraničné kontá 388 miliónov korún (14 miliónov eur). Mali to byť platby subdodávateľom, ale tí sa postupne ukazujú ako schránkové firmy; jedna bola písaná na šesťdesiatročného roľníka z Karibiku. Preto je teraz 11 ľudí obžalovaných za rozsiahlu škodu spáchanú na českom štáte. Za takými veľkými peniazmi sa zvyčajne hľadá veľký zločin; ale medzi obžalovanými sú aj úplne bezúhonní úradníci, ktorých nikto neobviňuje z obohatenia. Len v časovom strese podpísali faktúry, nevediac (takisto, ako to neviem ja), či ozvučenie zámku Hluboká stojí 50 miliónov, 5 miliónov, alebo 0,5 milióna.
Ako občana ma teší, že summity neskolabovali, ako daňový poplatník som rád, že polícia časť peňazí zadržala, ako právnik si myslím, že niektorí úradníci budú oslobodení. A ako novinár dodávam, že vtedajšieho vicepremiéra pre EÚ Alexandra Vondru nezničila ani tak samotná kauza, ako jeho správanie. Svojich podriadených, ktorí za neho vybavovali faktúry, prakticky obetoval; preto sa médiá obrátili proti nemu. Vlastne je to dosť spravodlivý príbeh.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite