Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kamene a pesimizmus Minulý týždeň sa Brusel stal dejiskom najväčších pouličných protestov spojených s násilím, aké belgická metropola zažila od druhej svetovej vojny. Protestný pochod zamestnancov, najmä z oblasti priemyslu a učiteľov, na ktorom sa zúčastnilo odhadom stotisíc ľudí, sa na záver zvrhol.

Niektorí účastníci hádzali na políciu kamene a zápalné rakety. Polícia reagovala použitím slzného plynu a vodných diel. Protest bol namierený proti rozhodnutiu novej belgickej stredopravej vlády, ktorá chce vyrovnať rozpočet pomocou úsporných opatrení. Hovorí sa o zvýšení veku odchodu do dôchodku a obmedzení rôznych verejných služieb. Nielen Belgičania sa pozerajú do budúcnosti s obavami. Európska komisia zverejnila očakávania rastu v krajinách eurozóny a v porovnaní s odhadmi, ktoré vyslovila na jar, sú významne nižšie, aj keď stále zostávajú v kladných hodnotách. Za príčinu zníženia očakávaní označila komisia nedostačujúci dopyt a slabé domáce investície, ale aj napätú situáciu na Ukrajine a na Strednom východe.
.mg

USA a Irán
spája záujem na porážke Islamského štátu, stálo v liste, ktorý v októbri poslal americký prezident Barack Obama iránskemu lídrovi, ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Informácia o tomto liste prenikla do médií minulý týždeň. Zároveň poradca prezidenta Obamu uviedol, že USA cez irackých prostredníkov rokujú s predstaviteľmi Iránu o postupe proti IS.
Maďarská vláda prijala napriek varovaniam EÚ zákon, ktorý má umožniť realizáciu projektu Južný prúd, plynovodu z Ruska. EÚ upozorňuje nielen na hrozbu energetickej závislosti od Ruska, ale aj na to, že v EÚ nemôžu firmy, ktoré plyn ťažia, byť tiež vlastníkmi magistrálnych plynovodov – a tým by bol v prípade Južného prúdu ruský Gazprom.
Nielen Nemci si pripomenuli 25. výročie  pádu Berlínskeho múru. Počas tej „noci nocí“ oznámil člen východonemeckého komunistického politbyra, že hranica medzi NDR a NSR je otvorená. Nápor nadšených ľudí na hraničné priechody sa neskončil, ako predpovedali pesimisti, krviprelievaním, ale slobodou.

Osobnosti: Francois Hollande/
Francúzsky prezident v televíznom rozhovore povedal, že sa dopustil chýb, a ak do roku 2017 výrazne neprispeje k zníženiu nezamestnanosti, nebude znovu kandidovať. Sľúbil tiež, že v budúcom roku nikomu nebudú zvýšené dane.

Antiosobnosti: Michail Gorbačov/
83-ročný otec perestrojky vyhlásil, že na oslavách pádu Berlínskeho múru mieni obhajovať ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Som absolútne presvedčený, že Putin chráni ruské záujmy omnoho lepšie ako ktokoľvek iný,” povedal.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite