Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficov dámsky gambit

.peter Schutz .časopis

Rezignácie Zvolenskej i Zmajkovičovej, ktoré si vynútil predseda vlády, sú adekvátne ich politickej zodpovednosti za škandál v Piešťanoch. V príbehu sú však obe len vedľajšími figúrami.

Obetovanie ministerky a podpredsedníčky parlamentu slúži mimo toho, že kauza koliduje s finišom komunálnej kampane, najmä na zastretie širšej zodpovednosti za celý korupčný systém, v ktorom sú Piešťany iba náhodnou vychytávkou.
Volanie po hlave Pašku, ktorý sa bráni zubami-nechtami i žalobami, sa javí veľmi opodstatnené už len na základe putovania akcií po jeho odchode z predstavenstva Medical Group v roku 2002. To, že akcie sa strácajú v zakrytej vlastníckej štruktúre firmy, ktorá sídli na Belize, je veľmi silnou indíciou jeho pokračujúceho angažmánu. Zvlášť vtedy, ak viditeľné stopy končia u jeho priateľa a zároveň suseda z apartmánového domu, ktorý akcie anonymným majiteľom predával. Už len toto, nevraviac o zmnohonásobení obratu podozrivej firmy so štátom za druhej Ficovej vlády, by vo fungujúcej demokracii malo bohato stačiť minimálne na prerušenie výkonu verejnej funkcie dovtedy, kým sa tieto väzby dôveryhodne nevysvetlia.
Pozornosť sa však nesmie končiť pri Paškovi. Medical Group nie je zďaleka jediná firma, ktorá podniká s luxusnou „maržou“ v zdravotníckom obstarávaní. A cétečko z Piešťan nie je jediný prístroj, na ktorom dodávatelia zarobili násobky jeho trhovej hodnoty. To, že najmä štátne nemocnice, ale i rôzne verejné polikliniky obstarávajú raz za absurdné, inokedy „iba“ o čosi prehnané ceny, nie je predsa už dávno ani len verejným tajomstvom. Napríklad také zistenie inštitútu INEKO, že takmer v 70 percentách tendrov v tejto oblasti „súťaží“ iba jeden uchádzač, svedčilo už pred 4 či 5 rokmi, že celý tento „trh“ je manipulovaný a rozdelený medzi viacero klanov. Tie by, samozrejme, nemohli takto ľahko profitovať, keby neboli prepojené na jednej strane s manažérmi obstarávateľských subjektov a na strane druhej s politickou triedou, ktorá biznis kryje nielen vlastnou slepotou, ale časť aj zámerným znefunkčnením a politickým riadením kontrolných a represívnych orgánov.
Vyšetrovanie Generálnej prokuratúry, NKÚ i ÚVO, ktoré zrazu prejavili záujem o Piešťany, je preto len divadlom, ktoré vyfučí naprázdno („nebol porušený zákon“) a bez koncovky v momente, keď cétečko prehlušia iné škandály. Do výpočtu „chromých kačiek“, ktoré robia štát voči podobným kauzám  nefunkčným, patrí, samozrejme, aj SIS. Tej aj keby náhodou napadlo skúmať, komuže asi MG patrí, tak informáciu si celkom isto podrží pre vlastnú mocenskú potrebu...
Je navyše príznačné pre rozdanie kariet v zdravotníctve, že iniciatívu SaS, Lipšica a OĽANO na odvolanie Pašku nepodporili SDKÚ, KDH a Most. A nielen to – oni nie sú podpísaní ani len pod návrh, že v budúcnosti musí mať víťaz obstarávania otvoreného vlastníka, alebo musí odkryť vlastnícku štruktúru. Môžete trikrát hádať, prečo „štandardnej“ opozícii stačí Ficov dámsky gambit a prečo si neželajú, aby sa téma ďalej rozpitvávala. Predseda parlamentu je ozaj veľká ryba, ktorej ulovenie – v zmysle usvedčenia – by bolo veľkou trofejou. Prečo to asi časti opozície nechýba?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite