Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Život na streche

.yoani Sánchez .časopis .klub

Niektoré mestá majú podzemný život. Odohráva sa v metrách, tuneloch či podzemných pivniciach. Sú to priestory víťazstva ľudského ducha nad kameňom. Ale Havana nie, Havana, to je iný prípad. Havana je nadzemné mesto s minimálnym podzemím. Ale zato na strechách domov, aj na tých najviac nemysliteľných strešných priestoroch, povyrastali malé domy, kúpeľne, prasacie chlieviky a vtáčie búdky. Akoby všetko hore nad budovami bolo možné a zároveň istým spôsobom nedosiahnuteľné.

Ignacio si na susedovej streche umiestnil nelegálny satelitný tanier, zarastený viničom, na ktorom sa však dorodí iba maličké a nepríjemne kyslé hrozno. O niekoľko metrov ďalej si niekto postavil klietku pre bojových psov, ktoré sa cez deň tlačia v rohu v tieni, smädné a znudené.
Na druhej strane ulice niekoľko členov istej rodiny prebúralo dieru do steny, ktorá oddeľovala strechu ich domov od starého štátneho závodu a tam, na druhej strane, si vytvorili terasu s toaletou. Po nociach tam sedia, hrajú domino a osviežuje ich pritom vánok od Maleconu.
Aj Carmita má na streche svojho domu všetok poklad, ktorý má. Enormná drevená konštrukcia pritom musí podopierať celý priestor, aby sa nezrútil. Každý týždeň sa šplhá hore po drevených trámoch, aby skontrolovala, ako ich poškodil dážď či ostré slnko. Jej vnuk využíva strechu na tajné schôdzky, keď padne noc a pohľad len ťažko rozozná postavy, ktoré sa tam hýbu. Aj keď stonanie počuť ďaleko.
V Havane žije každý kúsok svojho života tam hore, chceli by sme sa naťahovať k oblohe, aj keď sa dokážeme priblížiť ťažko o viac, než len o pár centimetrov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite