Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Píše sa rok 1985. Penzionovaný príslušník sovietskych špeciálnych jednotiek SPETZNAZ pracuje ako školník na strednej škole. Práve prebieha branné cvičenie. Študenti hádžu plastovým granátom, študentky flirtujú s vojakmi, ďalší trénujú protichemický poplach. Nasúkaní do igelitových pršiplášťov s vreckami na nohách skúšajú netesniace nechutné protichemické masky v zadymenom stane. Plyn smrdí ako čert, akoby aj nie, veď ide o tajnú chemickú zbraň, ktorá sa vďaka byrokracii a organizačnému neporiadku dostala na nesprávne miesto.

Plyn mení študentov na zombie a hneď, ako na to SPETZNAZ guma školník príde, obmotá zatvorené mreže školského vstupu reťazou a začínajú sa jatky, aké slovenská kinematografia nezažila.
SZM, alias Socialistický Zombi Mord je úžasný film. Na dvoch či troch miestach dokonca geniálny, nič zaujímavejšie tu nevzniklo od filmu Nič nekrváca večne, čo je dnes už klasika. Niežeby v mainstreame slovenskej kinematografie nevznikali iné zaujímavé kúsky, naopak, na to, ako málo filmov tu stále vzniká, sme na tom celkom dobre, ak však chce človek zakúsiť čosi naozaj výnimočné, musí zaloviť hlbšie.
SZM je čistý punk, amatérsky nezávislý indie film, ktorý podľa slov tvorcov vznikal osem rokov. Vo voľnom čase, po víkendoch, ho nakrúcala skupina nadšencov s obmedzenými zdrojmi, ale s neobmedzeným nadšením, a je to na ňom vidieť. Žánrová chuťovka, zombie vyvražďovačka so zmyselnými tínedžerkami, ktoré akoby ušli z japonských anime, na ktorej vidieť každý nedostatok, spontánna amatérčina, avšak urobená s takým nasadením, že sa jej dá prepáčiť doslova čokoľvek. Nikdy by som si nepomyslel, že zväzácke uniformy môžu byť také sexy. V kombinácii so samopalmi vzoru AK 47 ide vskutku o neodolateľnú kreáciu.
SZM nádherne ilustruje, že keď sa čosi robí s nadšením a radosťou, ľudí to nadchne. Nielen fanúšikov obskúrnych filmov, ale aj normálnych ľudí s pohľadom čo len troška otvorenejším. Žánroví znalci si môžu vychutnať nápady, ktorými by nepohrdli ani vo Walking Dead.
A pointa? Do distribúcie sa SZM vôbec nedostal, dá sa vidieť len na projekciách, dohodnutých s tvorcami, zväčša vo filmových kluboch, posledných chrámoch skutočného filmového umenia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite