Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Olivova Kuba

.yoani Sánchez .časopis .klub

Pred niekoľkými rokmi som navštívila ateliér maliara Pedra Pabla Olivu. Nespomínam si, že by sme sa predtým stretli, napriek tomu ma voviedol do svojho ateliéru a ukázal mi dielo, ktorému chýbalo pár jeho posledných dotykov. Predo mnou stáli obrovské plátna a umelec, ktorý mlčal. Uprostred plátna boli dve levitujúce postavy.

Prvou bol Fidel Castro, priehľadný, akoby sme sa na neho pozerali röntgenovým pohľadom. Pôsobil staro, až strašidelne. V rukách zvieral dievča, takmer ju išiel udusiť, bola už malátna, ale zdalo sa, akoby stále chcela utiecť.  Bola to Kuba, vyčerpaná a utrápená. Pri jeho nohách stála skupinka občanov s prázdnymi pohľadmi, pozerali, či skôr predstavovali si tú scénu.
Nikdy nezabudnem na ten obraz. Oliva na malom priestore zmapoval posledné polstoročie nášho ostrova. Jeho odvaha ma zasiahla, tak ako predtým, keď som videla jeho Veľkú tmu (1994), ktorá bola v čase štátom obmedzených dodávok elektrickej energie viac než metaforou. Teraz, po rokoch, som sa dozvedela, že mu zrušili výstavu Utopías y Disidencias v galérii v meste Pinar del Rio. Oficiálne sa povedalo, že mesto nebolo schopné zabezpečiť „subjektívne vhodné podmienky“. Trochu umelý spôsob, ako odmietnuť nepohodlné diela, ktoré ukazovali charakter utópie a spochybňovali ideológie a ich sny.
Umelcovo odhodlanie však nedokázali zastaviť. Predbehol myslenie úradníkov a oznámil, že cenzúrou zakázaná výstava sa bude konať v jeho dielni. Vďaka tomu budú môcť jeho obdivovatelia z Pinar del Rio, ako aj z celého ostrova po prvom novembri vidieť jeho zakázanú výstavu, aj keď nie celú, vzhľadom na priestorové obmedzenia. O pár dní sa v tej istej miestnosti, kde som videla politika, z ktorého vyprchával život a ktorý takmer zadusil mladé dievča v náručí, dozviem, či sa jej podarilo z toho fatálneho objatia utiecť a začať nový život.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite