Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň v ekonomike

Prečo slovenský prezident vyznamenal zvyšných žijúcich z „ôsmich statočných“, ktorí v ​​auguste 1968 protestovali na Červenom námestí proti okupácii Československa, ale český prezident len Nataliu Gorbaněvskú? Preto, že je mŕtva.

Jej syn Jaroslav to pomenoval s presnou trpkosťou: „Živí ľudia sú nepohodlní, môžu urobiť neočakávané veci.“ Nechcel narušiť slávnostný obrad na Pražskom hrade, ale hneď potom apeloval v českých médiách na Miloša Zemana, aby sa zasadil o prepustenie ruských politických väzňov. Viktor Fajnberg, ďalší zo žijúcich, vyzval na solidaritu s Ukrajinou. No v Bratislave, kde bol ocenený, nie v Prahe, kam nebol ani pozvaný.
Vlani som na tomto mieste písal o odpudivom spôsobe, akým si Miloš Zeman „sprivatizoval“ celú ceremóniu. Tento rok to už, bohužiaľ, nie je exces, ale štýl. Štátnu medailu Za zásluhy dostal režisér Filip Renč, ktorý síce od Requiem pro panenku z roku 1991 nič zaujímavé nenakrútil, zato však vyrobil Zemanov volebný klip. Alebo dokumentarista Robert Sedláček, autor lichotivého portrétu Miloš Zeman – nekrológ politika a oslava Vysočiny z roku 2007. A, úprimne povedané, Rád Bieleho leva býval za Havla vyhradený pre väčších štátnikov, ako je Robert Fico. Nuž, tí na rozdiel od Fica nepodporili Zemana v kampani.
Ing. Zeman popritom dekoroval láskavých a obľúbených ľudí, ktorí sa nehádajú. Až na to, že všetkých už pred ním vyznamenal Václav Havel: záchrancu židovských detí Nicholasa Wintona, cestovateľa Miroslava Zikmunda, šansoniérku Hanu Hegerovú. A potom celú galériu mŕtvych, ktorí už sa neozvú: Winstona Churchilla, umučeného farára Josefa Toufara, kňaza z Lidíc Josefa Štemberku či päť vojakov, zabitých tento rok na misii v Afganistane.
Slávny režisér Jan Němec potom ukázal, prečo sú živí ľudia nepohodlní. Ďalší deň prišiel na protest vrátiť vyznamenanie, ktoré mu kedysi prepožičal Havel; 78-ročný muž si ho opäť vyzdvihne až od nového prezidenta.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite