Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Annapoliská deklarácia

.časopis .kritická príloha

Predstavitelia vlády štátu Izrael a Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP), reprezentovaní ministerským predsedom Ehudom Olmertom a prezidentom Mahmúdom Abbásom v jeho funkcii predsedu Výkonného výboru OOP a prezidenta Palestínskej samosprávy,

Predstavitelia vlády štátu Izrael a Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP), reprezentovaní ministerským predsedom Ehudom Olmertom a prezidentom Mahmúdom Abbásom v jeho funkcii predsedu Výkonného výboru OOP a prezidenta Palestínskej samosprávy, sa stretli v Annapolise, Maryland, pod záštitou prezidenta Spojených štátov amerických Georgea W. Busha, a s podporou účastníkov medzinárodnej konferencie uzavreli nasledujúcu spoločnú dohodu.
Vyjadrujeme naše odhodlanie ukončiť krviprelievanie, utrpenie a desaťročia konfliktov medzi našimi národmi; aby sme priniesli novú éru mieru, založenú na slobode, bezpečí, dôstojnosti a vzájomnom uznávaní; aby sme propagovali kultúru mieru a nenásilia; aby sme sa postavili terorizmu a štvaniu, či sa ho dopúšťajú Palestínčania, alebo Izraelčania. V snahe dosiahnuť cieľ v podobe dvoch štátov, Izraela a Palestíny, žijúcich bok po boku v mieri a bezpečí, súhlasíme, že okamžite odštartujeme bilaterálne rokovania v dobrej viere, za účelom uzavrieť mierovú zmluvu, vyriešiť všetky zostávajúce záležitosti vrátane všetkých kľúčových tém bez výnimky, ako sú špecifikované v predchádzajúcich dohodách.
Dohodli sme sa, že sa zapojíme do energických, plynulých a kontinuálnych rokovaní a vyvinieme všetko úsilie, aby sme dosiahli dohodu pred koncom roku 2008. Za tým účelom sme sa dohodli, že riadiaci výbor pod spoločným vedením vedúcich delegácií každej zo strán sa bude kontinuálne stretávať. Riadiaci výbor vypracuje spoločný pracovný plán a stanoví rokovacie tímy na riešenie všetkých otázok, ktoré budú vedené reprezentantmi každej strany, a bude dohliadať na ich prácu. Prvé rokovanie riadiaceho výboru sa bude konať 12. decembra 2007.
Prezident Abbás a ministerský predseda Ehud Olmert budú pokračovať v stretávaní sa v dvojtýždenných intervaloch s cieľom sledovať rokovania a poskytnúť všetku potrebnú pomoc na to, aby napredovali.
Strany sa tiež zaväzujú okamžite implementovať svoje záväzky z takzvanej „cestovnej mapy“ pre trvalé riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorú vyhlásil Kvartet (USA s EÚ, OSN a Ruskom) 30. apríla 2003, a dohodli sa na sformovaní amerického, palestínskeho a izraelského mechanizmu pod vedením Spojených štátov, určeného na sledovanie implementácie cestovnej mapy.
Strany sa ďalej zaväzujú pokračovať v implementácii pretrvávajúcich záväzkov z cestovnej mapy, až kým nedosiahnu mierovú zmluvu. Spojené štáty budú monitorovať a posudzovať plnenie záväzkov oboch strán v rámci cestovnej mapy. Ak sa strany nedohodnú inak, implementácia budúcej mierovej zmluvy bude subjektom implementácie cestovnej mapy, ako ju posúdia Spojené štáty.

Preložil František Šebej
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite