Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Maďari v uliciach Maďarsko zažilo masové protesty proti vláde Viktora Orbána. Tie sa začali ešte predminulú nedeľu ako reakcia na ohlásenú daň z prenosu internetových dát – 150 forintov za každý prenesený gigabajt. Na demonštráciách v centre Budapešti sa zúčastnili tisícky ľudí. Ich hnev vyvolala nielen finančná záťaž, s ktorou by po zdanení museli počítať firmy aj jednotlivci využívajúci internet. Zavládli tiež obavy, že vláda daň použije ako ďalší nástroj na obmedzenie slobody médií.

Demonštranti napokon dosiahli svoje. Viktor Orbán sa rozhodol, že daň v tejto podobe zavedená nebude. Je to aj dôsledok toho, že Orbánovu pozíciu oslabujú vnútrostranícke spory. Kým Maďarsko si hrdo pripomínalo tradíciu protisovietskeho povstania v roku 1956, Orbán sa v tomto roku čoraz viditeľnejšie staval na stranu Vladimíra Putina a kritizoval sankcie, ktoré na putinovské Rusko po anexii Krymu uvalili EÚ a USA. To ani v jeho strane nenachádza vždy pozitívnu odozvu. A tak Orbán ustúpil minulý týždeň aspoň v záležitosti internetovej dane.
.mg

Rumunsko si v nedeľu volilo prezidenta po desaťročnej ére Traiana Basesca. Favoritom volieb bol 42-ročný sociálnodemokratický premiér Victor Ponta. K jeho hlavným rivalom patril Klaus Iohannis, starosta Sibiu. Rumunský prezident určuje zahraničnú a obrannú politiku.
Krajiny EÚ budú dostávať plyn od Ruska, stojí v dohode, ktorú vyjednala Únia. Podľa predsedu Európskej komisie je táto dohoda prvým zábleskom nádeje v uvoľňovaní napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. EÚ garantuje, že Ukrajina Rusku zaplatí, a tiež jej pomôže vyrovnať existujúce dlhy. Hodnota finančnej pomoci od EÚ je 4,6 miliardy dolárov, prispeje na ňu aj MMF.
V Jeruzaleme bol pri mešite Al-Aksá vážne postrelený rabín Yehuda Glick, ktorý vedie kampaň za práva Židov modliť sa na Chrámovej hore. Pravdepodobného páchateľa atentátu zastrelila polícia, izraelské úrady vzápätí uzavreli komplex mešity al-Aksá, čo prezident Palestínskej samosprávy Abbás označil za vyhlásenie vojny. V piatok mešitu znovu otvorili – pre ženy a pre mužov nad 50 rokov.

Osobnosť: Dalia Grybauskaite/
Litva získala plávajúci terminál, ktorý umožní pobaltským krajinám získavať zemný plyn z Nórska. Ten bude môcť kupovať okrem Litvy aj Lotyšsko a Estónsko. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite o projekte povedala: „Litva sa stane garantom energetickej bezpečnosti celého Pobaltia.“

Antiosobnosť: Sergej Lavrov/
Ruský minister zahraničia vyhlásil, že Rusko uzná voľby, uskutočnené 2. októbra v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré na východe Ukrajiny ovládajú proruskí separatisti. Pre ruské noviny Izvestija zdôraznil, že tieto voľby budú veľmi dôležité „z hľadiska legitimity výkonnej moci“.

Citát/
Dalia Grybauskaite: „Odteraz nám nikto nebude diktovať cenu za plyn ani si kupovať našu politickú vôľu.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite