Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Lietajúce auto Ak nejaká udalosť, súvisiaca so Slovenskom, obletela minulý týždeň svetové médiá, tak to bola prezentácia hybridu medzi automobilom a lietadlom AeroMobil 3.0 na festivale Pioneers vo Viedni. Je výsledkom 25-ročnej práce konštruktéra Štefana Kleina, s ktorým spolupracuje aj niekdajší novembrový študentský líder a neskôr podnikateľ v reklame Juraj Vaculík. Aeromobil na cestách dosiahne maximálnu rýchlosť 160 km/h, kým jeho cestovná rýchlosť vo vzduchu bude 200 km/h.

Dolet má 700 kilometrov, potom bude musieť opäť natankovať. Funguje na benzín. Spotreba paliva je 15 litrov na letovú hodinu alebo 8 litrov na 100 kilometrov, najazdených na vozovke. Stroj je dlhý 6 metrov, šírka sa líši vzhľadom na skladacie krídla, ktoré dosahujú rozpätie vyše 8 metrov. Zmestia sa doň dve osoby. Na trh by sa malo dostať o dva roky.
Štefana Kleina údajne na konštrukciu lietajúceho auta inšpiroval pohľad do Rakúska cez železnú oponu ešte pred pádom komunizmu. Slovenskí priekopníci musia teraz popri technických výzvach prekonávať aj tie legislatívne, ktoré regulujú dopravu na cestách i vo vzduchu.
.lk    

Opozícii sa na mimoriadnej schôdzi parlamentu nepodarilo odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer). Pravica ho kritizovala za kauzu Star EU a štátnu dotáciu pre firmu exekútora Rudolfa Krutého. Za Richterovo odvolanie hlasovalo 50 poslancov.
Polícia odhalila dva prípady volebnej korupcie. Kandidát na starostu obce Bystrany Štefan Z. ponúkol najmenej šiestim Rómom mäso, ak mu dajú svoj hlas. Kristián S. prijal 1 500 eur za vybavenie aspoň 400 hlasov pre Pavla S., kandidáta na primátora Dunajskej Stredy.
Vyšetrovanie minuloročného policajného zásahu v Moldave nad Bodvou pripomína prípad Hedvigy Malinovej, myslí si verejná ochrankyňa ľudských práv Jana Dubovcová. Podľa ombudsmanky sa polícia snaží spochybniť mentálnu integritu poškodených Rómov.
Najväčší ďalekohľad na Slovensku je od minulého týždňa v observatóriu na Skalnatom plese. Teleskop s priemerom zrkadla 1,3 metra bude slúžiť vedcom na monitorovanie asteroidov, ktoré by mohli ohroziť Zem. Náklady na inštaláciu a kúpu ďalekohľadu sa vyšplhali na 2,3 milióna eur.

Osobnosť: Marián Hossa/
Útočník Chicaga dosiahol hranicu tisíc bodov v základnej časti NHL. K víťazstvu 4:3 nad Ottawou prispel gólom a prihrávkou. Hossa je tretím slovenským hokejistom v histórii, ktorý prekonal spomínanú hranicu. Pred ním to dokázali len Stan Mikita a Peter Šťastný.

Antiosobnosť: Radoslav Procházka/
Gazda Siete zožal kritiku pre nedôstojný spôsob, akým prišlo k stiahnutiu kandidatúry Tatiany Kratochvílovej na post primátora Bratislavy, napriek jej nesúhlasu. Sieť následne podporila kandidatúru Milana Kňažka, s čím tiež mala Kratochvílová problém.   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite