Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Česká a slovenská ŠtB, rumunská Securitate, Poľská SB, maďarská ÁVO, východonemecká Stasi. Ako zásadne, bezohľadne, surovo, ale svojím spôsobom elegantne a sofistikovane vstupovali ľuďom do životov tajné polície európskych socialistických totalitných systémov, o tom vzniklo šesť unikátnych dokumentárnych divadelných inscenácií, mapujúcich ich rôzne modely. Od soboty 11. októbra ich týždeň čo týždeň vysiela RTVS v šesťdielnom cykle dokumentárnych filmov Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície. Ten je vyústením rovnomenného projektu Asociácie Divadelná Nitra. Vracia sa k príbehom, na ktoré by sme najradšej zabudli.

Strašidelné sú dosiaľ, ale už vlastne aj bezpečné, v tom zmysle, že čomusi podobnému síce aktuálne nemusíme čeliť, ale báť sa toho treba o to viac. Báť a dávať pozor. A ešte inak môžu tie príbehy pôsobiť a aj pôsobia.
Sú bizarne neuveriteľné a neuveriteľne bizarné, ako svedectvá o čomsi, čo akoby sa v civilizovanom svete medzi normálnymi ľuďmi nemohlo diať. Lenže dialo sa a v mene ušľachtilých ideí, ktoré sa praxou napĺňania stali svojimi najhoršími karikatúrami. Priesaky číreho Zla, v konečnom dôsledku len a iba deštruktívneho. Ľudia sú ochotní iným ľuďom robiť hrozné veci a je im to jedno, lebo môžu povedať, že to oni nie, oni sú len v robote.
A toto sa mi zdá najsilnejšie a až nepríjemne aktuálne. Hnijúci socializmus, ktorý som  zažil, vďakabohu, iba prvých pätnásť rokov svojho života, a jeho posledných, bol istým spôsobom morálne pohodlný. Robiť bytostne správne rozhodnutia nebolo ťažké, takými boli len rozhodnutia existenciálne a existenčné. Inak pohodička a za týmto sa cynikom v nás môže cnieť. Stasi, ÁVO, Securitate, SB a ŠtB číhali, dávali pozor, manipulovali, šikanovali, mučili, v mene vládnucej doktríny odvádzali špinavú robotu. A robili ju efektívne, báli sme sa.
Znervózňuje ma akurát, že strach sa nevytratil, len už nie je jasné, kto tú špinavú robotu robí dnes. Nohsledi veľkého brata by mali nosiť nejaké uniformy. Vlastne, počkať, nie, nechodili tajní v civile?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite