Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA STRAŠIŤ: smartfón ako súčasť masky
Ak sa chystáte strašiť na nejakom halloweenskom večierku a nemáte ešte kostým, možno vás inšpiruje firma Morphsuits, ktorá do svojich kostýmov pridala realistické efekty pohybujúceho sa kyklopieho, kyborgovského či supermanského oka, prípadne odhaleného bijúceho srdca, pulzujúceho mozgu či chutných mrviacich sa červíkov. Nepotrebujete vyrábať žiadny zložitý kostým a nemusíte si ho ani od nich kupovať. Stačí aj tričko s realistickou kresbou, do ktorého vystrihnete dieru, za ňu našijete vrecko na smartfón. Na jeho obrazovke pobeží v slučke animácia. Treba si len stiahnuť bezplatnú aplikáciu Morphsuits. Ak Halloween ignorujete, v ponuke sú aj animácie blčiaceho ohníka či sneženia, ktoré si môžete dať na Vianoce do pulóvrika so zimnou tematikou.  

TREBA SA BÁŤ: tekvice a strašidlá na hradoch a zámkoch
Invázii halloweenskych strašidiel, čarodejníc a tekvíc sa už len ťažko ubránime, a tak je lepšie tieto keltské sviatky adaptovať na slovenské pomery a vyťažiť z nich trochu zábavy i poznania pre deti i dospelých. V stredu večer napríklad môžete spoznať hrady Strečno a Paseka cez Noc duchov, tekvíc a strašidiel a vidieť tam skupinu historického šermu Wagus, divadelnoimprovizačné zoskupenie Kapor na scéne či strečnianskych delostrelcov. SNM  ̶ Múzeum Bojnice zas pripravilo od štvrtka do soboty špeciálne nočné prehliadky zámku, počas ktorých budú zámocké komnaty osvietené svetlom z vyrezávaných tekvíc. V piatok sa dá vidieť vo svetle sviečok aj Oravský hrad. Atmosféru obohatia tajomné príbehy a staré legendy, divadelné scénky a strašidlá.

TREBA SA TÚLAŤ: po vlastnom meste
Ako turisti sme schopní celé dni chodiť po tých najbizarnejších (ne)pamätihodnostiach, prejsť aj tie najzasunutejšie uličky miest, vo vlastnom bydlisku často ani netušíme, okolo akého zaujímavého miesta denne chodíme. Našťastie sa prebúdzajú rôzne občianske iniciatívy, ktoré organizujú zaujímavé turistické vychádzky aj pre miestnych obyvateľov. Vzorom by mohla byť bratislavská komunita M_P_BA alebo v Košiciach Potulka.sk. Druhá menovaná pripravila na dušičkový víkend Alfabetickú potulku, na ktorej si účastníci budú všímať nápisy od gotických čias až po súčasných grafiťákov. So sprievodcami sa pokúsia nápisy preložiť a zistiť ich význam. Trojica sprievodcov Milan Kolcun, Zoltán Balassa a Betka Czimová sprevádzajú nielen v slovenčine, ale aj v maďarčine či dvojjazyčne anglicko-slovensky a španielsko-slovensky. Skúste sa nimi inšpirovať a urobiť si takú alfabetickú potulku vo vlastnej obci.

TREBA SI ZASPOMÍNAŤ: Ľudovít Rajter a Slovenská filharmónia
Aj občianske združenie pre záchranu a prezentáciu tradícií Bratislavy Bratislavské rožky organizuje zaujímavé vychádzky v Bratislave, na tento utorok však pripravilo v rámci cyklu Prechádzky starým Prešporkom spomínanie, kde sa nebude chodiť v priestore, ale len v čase. Do Maďarského inštitútu v Bratislave, kde Bratislavské rožky sídlia, príde muzikológ Adrian Rajter, aby pri príležitosti 65. výročia otváracieho koncertu Slovenskej filharmónie priniesol množstvo autentických fotografií a porozprával o svojom otcovi  Ľudovítovi Rajterovi a jeho vzťahu k SF. Ako člen Prípravného výboru SF sa podieľal na vzniku tejto významnej národnej kultúrnej inštitúcie, v ktorej bol v rokoch 1949 –1976 prvým dirigentom. Mimochodom, ak by ste hľadali pamätnú tabuľu nášho významného dirigenta, skladateľa a pedagóga, je  v Bratislave na Fándlyho ulici č. 1.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  
Americko-čínsky koprodukčný film odohrávajúci sa v sedemdesiatych rokoch a v súčasnosti v Kábule? Prečo nie, len treba film Majster šarkanov (The Kite Runner) prijať taký, aký je. Pohodlný, ale nebanálny, čiže viac-menej štandardný hollywoodsky mainstream, kde sa nenaháňajú astronomické zisky a nepredvádzajú sa všakovakí špecialisti na vizuálne efekty, ale naháňajú sa akože umelecké body, a samozrejme, ceny, najlepšie Oscar, respektíve niekoľko Oscarov. Majster šarkanov je film nakrútený podľa literárnej predlohy Roberta Hosseiniho o priateľstve dvoch kábulských chlapcov, ktorí si síce nie sú rovní, ale kamarátia sa aj tak, ale potom sa rozkmotria a Afganistan čelí ruskej invázii a stretnú sa po rokoch, aby sa udobrili a v Afganistane vyčíňa Taliban. Takže áno, má to aj presah, ale fajn film je to napriek tomu.  Piatok, 31. októbra, Jednotka, 22.20. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite