Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Kto rád vidí veci čierne, môže ako hlavný symbol českých senátnych volieb vidieť víťazstvo 78-ročného Františka Čubu na Zlínsku. Nestorom parlamentu sa tak stane muž s mentalitou neskorého komunizmu, predseda zaniknutého JZD Slušovice, ktorého masívnu kampaň platili utajení darcovia.

Senátne voľby sa skončili predminulý víkend druhým kolom. Prvá čiastková správa skutočne znie, že zažívame odliv záujmu o prednovembrovú minulosť. Preto tak ľahko vyhral slušovický Čuba. A preto, naopak, prehral v Prahe 5 Pavel Žáček z ODS, niekdajší študentský vodca a prvý riaditeľ Ústavu pre štúdium totalitných režimov, ktorý sa zaslúžil o otvorenie archívov ŠtB. Heslá o „dedičstve novembra 1989“ vôbec nefungovali. Drvivo ho porazil advokát Václav Láska (nezávislý za zelených a KDU-ČSL), známy odhaľovaním korupcie v pražskom Dopravnom podniku.
Druhá čiastková správa znie, že trvá babišovská vlna, keď voliči vľúdne oceňujú boháčov bez hlbších názorov, ak sú zároveň veľkými zamestnávateľmi. Teraz vyniesla do Senátu ďalších dvoch – majiteľa textilky Juta z Dvora Králové Jiřího Hlavatého, držiteľa titulu Podnikateľ roka 2013, a „kráľa hazardu“ Iva Valentu, ktorý suverénne vyhral vo svojom domovskom Uherskom Hradišti (presnejšie: bývalo jeho domovom, kým sa pán Valenta kvôli daniam a súkromiu nepresunul do Monaka).
A tretia čiastková správa je pre tých, ktorí radi vidia veci ružovo. Vo voľbách uspeli dobre ukotvení miestni kandidáti – predovšetkým z KDU-ČSL, ktorá získala štyroch nových senátorov (plus ďalších troch, ktorých podporovala spoločne so Stranou zelených). Úplne najviac hlasov tak napríklad získal dlhovlasý učiteľ z brnianskeho Biskupského gymnázia Zdeněk Papoušek, ktorý pomáha prepusteným väzňom. A zdá sa, že okúzlenie Babišom má predsa len isté limity: Do Senátu sa nedostal jeho minister dopravy.
Dvojročka plná volieb sa tým skončila, budúce sú až v roku 2016. Tak možno sa teraz bude aj trochu vládnuť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite