Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kto platí IS? David Cohen, ktorý na americkom ministerstve financií vedie odbor protiteroristického boja a finančných informácií, uviedol, že Islamský štát je najbohatšou teroristickou skupinou sveta. Mesačne čerpá milióny dolárov z predaja ropy na čiernom trhu, z výkupného a vydierania. IS predáva ropu z irackých ropných polí na územiach, ktoré dobyl, a už z toho má denne milión dolárov, vysvetlil Cohen.

Pozoruhodné je, kto tú ropu kupuje – sprostredkovatelia v Turecku, v irackom Kurdistane a v Sýrii, kde s ňou obchodujú ľudia z Assadovho prostredia. Hovorca tureckého ministerstva zahraničia reagoval ostro: „Turecko proti pašovaniu ropy odhodlane bojuje. Len vlani skonfiškovalo 78 miliónov litrov pašovanej ropy.“ Aj irackí Kurdi tvrdia, že ropu od Islamského štátu nekupujú. „Nekupujeme ju od nikoho, naopak, my ju predávame,“ povedal poslanec kurdského irackého parlamentu Eizzat Sabir. Islamský štát na rozdiel od iných teroristických zoskupení nezávisí od sponzorov a o to ťažšie je proti nemu bojovať.
.mg

Európsky parlament schválil komisiu Jeana-Clauda Junckera, ten ešte na poslednú chvíľu po kritike odňal maďarskému komisárovi Tiborovi Navracsicsovi z portfólia oblasť ľudských práv.
Proruskí rebeli na východe Ukrajiny oznámili, že chcú získať mestá Slavjansk, Kramatorsk a Mariopol. Organizácia Human Rights Watch obvinila ukrajinskú vládu aj rebelov, že používajú kazetové bomby. Ich použitie v civilných oblastiach môže byť vojnovým zločinom.
49 centov za každý gigabajt, tak znie návrh Viktora Orbána na zdanenie internetu. Návrh vyvolal kritiku doma aj v zahraničí. Orbánovu vládu navyše trestá USA. Američania zaviedli sankcie proti niektorým osobám z maďarskej vlády a premiérovho okolia, odmietajú im víza na vstup do USA. Je Maďarsko pre Washington väčší problém ako Saudská Arábia či Turecko?
Našiel sa denník Roberta Scotta, ktorý v roku 1912 zahynul pri návrate z Južného pólu. Denník bol vyše sto rokov v ľade a je dobre čitateľný.

Osobnosť: Petro Porošenko/
Hoci ukrajinské voľby sa uskutočnili až po uzávierke .týždňa, očakávalo sa, že víťazom bude blok prezidenta Porošenka. Víťazstvom je však už samo konanie demokratických volieb, najmä vzhľadom na vojnu na východe krajiny.

Antiosobnosť: Radoslaw Sikorski/
V zahraničí mal dobrú povesť, ale všetko sa môže zmeniť. Bývalý poľský minister zahraničných vecí povedal, že Putin ponúkal Tuskovi rozdelenie Ukrajiny. Za výrok čelí kritike vlastnej premiérky aj opozície a neskôr ho aj odvolal.

Vodca proruských rebelov Alexander Zacharčenko o dobytí miest v Donbase:
„Vrátime sa tam, budú zase naše.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite