Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Gymnázium pre každého Ústavný súd rozhodol, že každý žiak, bez ohľadu na prospech, sa môže hlásiť na gymnáziá a stredné školy. Školský zákon sprísnil bývalý minister školstva Dušan Čaplovič. Podľa jeho novely sa o štúdium na gymnázium mohli uchádzať iba žiaci, ktorí nemali na konci ôsmeho ročníka ani na polroku v deviatom ročníku priemer horší ako 2,0. Pri odborných školách nesmel byť priemer horší ako 2,75.

Skupina poslancov parlamentu vedená Miroslavom Beblavým sa preto obrátila na Ústavný súd. Tvrdili, že obmedzenie nie je v súlade s Ústavou SR, lebo ide o zásah do ústavného práva na prístup k vzdelaniu a o rozdielne zaobchádzanie so žiakmi. Ústavný súd im dal za pravdu. „Nie je to o tom, že by sme nechceli kvalitnejšie a náročnejšie stredné školy, ale o tom, že vtedajší minister sa o to pokúšal spôsobom, ktorý nemal žiadnu logiku a bol skôr šikanovaním detí,“ tvrdí Beblavý. Učitelia však poukazujú na to, že žiaci nemajú motiváciu dosahovať dobré výsledky. Na stredných školách je totiž viac miest, ako je na základných deviatakov.
.eč

Nahrávku Radoslava Procházku, na ktorej žiada Igora Matoviča o zaplatenie inzercie v prezidentskej kampani bez dokladu, už polícia vyšetrovať nebude. Podľa portálu Aktualne.sk vec odmietla, pretože neboli dôvody na začatie trestného stíhania.
Bývalý prezident Ivan Gašparovič chce byť účastníkom konania na Ústavnom súde vo veci nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Svoje podanie doručil na súd päť minút pred začiatkom pojednávania. Súd mu vyhovel len v tom, že sa môže vyjadriť k výpovediam svedkov.
Ministerstvo zahraničných vecí stále neodporúča cestovať do krajín západnej Afriky, ktoré bojujú s vírusom ebola. Výrazné zdravotné riziko je najmä pri cestách do Libérie, Sierry Leone a Guinejskej republiky. Na chorobu už zomrelo vyše 4 500 ľudí.
Slovenská armáda bude mať dve nové lietadlá typu Spartan. Rozhodla o tom vláda Roberta Fica. Ich cena sa odhaduje na 60 až 80 miliónov eur. Martin Dubéci zo strany Sieť  upozornil, že americké letectvo spartany v roku 2012 vyradilo pre nie najlepšiu funkčnosť vo vojnových zónach.

Osobnosť: František Kele/
Legendárny slovenský horolezec a cestovateľ tragicky zahynul vo veku 78 rokov, keď schádzal z chaty pod Rysmi. Kele absolvoval tri cesty okolo sveta. V roku 1984 viedol prvú československú výpravu na Mount Everest, v roku 1993 slovenskú na severný pól.

Antiosobnosť: Monika Flašíková Beňová/
Europoslynkyňa zverejnila na sociálnej sieti status, ktorý rozhorčil Konferenciu biskupov Slovenska i mnohých veriacich. Synodu komentovala slovami ako „čiernokňažníci“ a dodala aj čosi o krytí pedofílie, kokaíne a Vatikánskej banke.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite