Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

V novodobých slovenských dejinách vidíme, ako sa ľudia pod vplyvom ideológie stávali bezohľadnými voči iným. Za slovenského štátu v rokoch 1939 až 1945 to bol nacionalizmus, ktorý umožňoval ľuďom dostať sa k moci a pri nej zbohatnúť. To, že to bolo na úkor iných ľudí, ktorí potom putovali v dobytčích vagónoch preč, im nevadilo.

V rokoch 1948 až 1989 to bola komunistická ideológia, ktorá umožnila jej nositeľom moc a výhody. Že to bolo na úkor iných, často schopnejších a že pri tom utláčali tisícky nevinných, to týmto ľuďom tiež nevadilo.
Dnes sa ideológiou, ktorá robí ľudí bezohľadných voči iným, stali peniaze. Stalo sa napríklad bežnou praxou, že veľké firmy nevyplácajú za prácu menším firmám. Rovnako mnohí zamestnávatelia nevyplácajú mzdu zamestnancom. Každý sa vyhovára, že nemá peniaze, ale keď sa pozrieme na životný štandard tých, ktorí majú platiť, väčšinou to tak nevyzerá. S ľahkosťou sa prechádza ponad to, že pre poškodených ľudí to znamená existenčnú drámu. Občas o tom hovorí televízia, už menej sa o tom píše a nepočuť o tom ani v prejavoch cirkví.
Skutočné dôvody takéhoto správania pozná každý sám, ale hodno si pripomenúť Katechizmus. Článok 1 867 hovorí: „Katechetická tradícia pripomína, že jestvujú ‚donebavolajúce hriechy‘. Do neba volá: krv Ábela, hriech Sodomčanov, volanie utláčaného ľudu v Egypte, nárek cudzinca, vdovy a siroty, nespravodlivosť voči námezdnému robotníkovi“. Táto tradícia vychádza priamo z Biblie. Pri nevyplatenej mzde ide o dva citáty. V Starej zmluve je to v knihe Deuteronómium, hlava 24, verš 14 a 15. V Novej zmluve je to Jakubov list, hlava 5, verš 4: „Hľa mzda, ktorú ste zadržali robotníkom, čo vám žali polia, kričí. A krik žencov došiel k sluchu Pána zástupov.“
Zopakujme si: nevyplatiť bezohľadne zaslúženú mzdu je donebavolajúci hriech!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite