Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novoročné predsavzatia

.časopis

Každý mesiac si kúpim aspoň jednu knihu.To by ešte nebolo také náročné, kde však zobrať čas na čítanie?

Každý mesiac si kúpim aspoň jednu knihu.
To by ešte nebolo také náročné, kde však zobrať čas na čítanie?


(vsuvka o blahodarnom vplyve zníženia DPH na čítacie nálady obyvateľstva)
Obávam sa, že tých, čo knihy zásadne nečítajú, pár potenciálne ušetrených korún aj tak nepresvedčí a tí, čo knihy pravidelne kupujú, zmenu možno ani nepocítia. Takže tak, pán premiér.

Ktorou knihou začať plniť sľub?

Páni, ak máte radi literatúru s príchuťou špionáže či vojny, skúste historický román Dva proti říši (Knižní klub 2007). Autor Jiří Šulc na základe podrobného štúdia prameňov a literatúry opisuje príbehy ľudí, ktorí realizovali 27. mája 1942 atentát na SS-Obergruppenführera a generála polície Reinharda Heydricha. Okrem známych faktov sú v knihe aj nedávno publikované či menej známe informácie, strhujúci dej a výborná psychológia postáv sú dôkazom, že nielen nukleárne ponorky alebo juhoamerické džungle sú kulisami príbehu o skupinke elitných vojakov.
Dámy, životné osudy rakúskej arcivojvodkyne a kráľovnej Uhorska a Čiech nájdete v knihe Jean-Paul Bleda Mária Terézia (Slovart 2007). Aj vám sa podaril sobáš s milovaným mužom, aj vy starostlivo bdiete nad výchovou mnohopočetnej rodiny? Mária Terézia pri tom všetkom ešte zvládla tri vojny.
Milé malé aj veľké deti, príbeh Roalda Dahla Minpinkovia (Enigma 2007) vás zavedie do korún starých stromov, kde žije národ ľudkov, čo sa vozia na chrbtoch vtákov. To by vás mohlo odtrhnúť od počítačov. Alebo to bude až posledný diel Harryho Pottera v polovici januára?
Vážení vzdelanci, ak sa vám všetky vyššie uvedené tipy nepozdávajú a na dlhé zimné večery preferujete seriózne čítanie ťažšieho kalibru, siahnite po novinke vydavateľstva Oikoymenh Rukopisy od Mrtvého moře, česko-hebrejskom vydaní tzv. kumránskych rukopisov, dokumentujúcich vývoj judaizmu v 1.storočí nášho letopočtu.

(mravoučná koncovka)
Čudujete sa, milí rodičia, že vaše deti nečítajú? Ruku na srdce, koľko kníh ste v minulom roku prečítali vy?

.jano ničík
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite