Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA LEVITOVAŤ: Koktaily v kvapkách
Zdalo by sa, že inhalovanie miešaných nápojov v dymovej forme alebo ich konzumovanie v želatínových kockách je vrcholom molekulárnej mixológie a nič ďalšie sa nedá vymyslieť, ale opak je pravda. S prístrojom Levitron je tu možnosť vychutnávať si miešaný nápoj voľne sa vznášajúci vzduchom v kvapkách. Super-kreatívny tím Lick Me I’m Delicious v rámci projektu bezkontaktných príborov vyvinul levitujúci koktailový stroj, ktorý vám takto umožní piť Bloody Mary či gin s tonikom. Firma stroj vyvinula v spolupráci s profesorom Bruce Drinkwaterom, ktorý sa na univerzite v Bristole špecializuje na ultrazvuk. Levitron používa práve veľmi silné zvukové vlny z ultrazvukového spektra. Momentálne ním môžete nielen piť, ale aj jesť popcorn, tvorcovia dúfajú, že jedného dňa i celý steak. Tento praktický príbor kúpite za okrúhlych 50 000 dolárov.

TREBA SÚŤAŽIŤ: Mladí barmani Česko vs. Slovensko
V utorok a v stredu sa Praha bude hemžiť slovenskými a českými špičkovými barmanmi, koná sa tam totiž odborné podujatie Prague Bar Show. V rámci neho sa v pražskom AnonymouS bare uskutoční aj bratský súboj Česko vs. Slovensko Challenge Competition, v ktorom si zmerajú sily českí barmani proti slovenským. Súťažiaci budú musieť pripraviť punč pre 20 ľudí, v rýchlostnej výzve pripraviť koktail tzv. blind formou a tretia úloha bude prekvapením aj pre samotných súťažiacich až priamo na mieste činu. Slovenských barmanov budú reprezentovať Róbert Šajtlava, brand ambasador značky Bentianna, barman bratislavského baru Greenwich Martin Hudák z prešovského Dublin Cafe (s ktorým sme sa stretli v článku o barmanoch na predošlých stranách) a Adam Hrapko, momentálne pôsobiaci v Zuma Dubai. Česko budú reprezentovať Filip Stránský, Miloš Danihelka a Zdeněk Hartman.

TREBA SA PREJSŤ: Otvorené búdy v Skalici
Ak vám nesedí atmosféra koktailových barov a namiesto miešaných nápojov z akostných liehovín uprednostníte slovenské vína, môžete sa v sobotu vydať na Vínnu cestu Záhoria a objavovať tam poklady miestnych vinárov. V Skalici sa totiž od rána od desiatej do ôsmej večer koná piaty ročník podujatia Deň otvorených búd. Niektoré sú i 200 rokov staré, iné úplne moderné, skrývajú pivničné priestory, prešovne i spoločenské miestnosti. Každý, kto si zakúpi obligátnu mapu, pas a kupóny na vzorky, môže navštíviť 45 vinárstiev v 41 búdach a prevádzkach, všade je pripravené aj niečo na zahryznutie. Medzi vinohradníckymi trasami je zabezpečená kyvadlová preprava. Novinkou je, že zakúpené víno nemusíte nosiť so sebou, ale neskôr si ho vyzdvihnete vo Vinotéke u františkánov.

TREBA VIDIEŤ: Zhudobnená kniha Monogramistu T. D.
Hudobník Fero Király (ktorého sme vyspovedali z jeho nerestí a cností v čísle 39/2014) rád robí kúsky nezvyklé, napríklad hudbu z vecí, ktoré neboli určené na hranie. V stredu v Koncertnej sále pod Radnicou v Topoľčanoch a vo štvrtok v Bratislave v A4-nultom priestore sa budete môcť stretnúť s najnovším projektom jeho súboru pre súčasné umenie Cluster Ensemble nazvaným Bon Jour Monogramista T. D. Je to hudobno-performatívny portrét jednej z najvýznamnejších postáv slovenskej výtvarnej scény Dezidera Tótha – Monogramistu T. D. Cluster Ensemble v zostave Ivan Šiller a Fero Király doplnia hostia: Daniel Hevier – performance, Petra Fornayová – tanec, Maja Osojnik (AT) – elektronika. Konceptuálna tvorba Monogramistu T. D. siaha od umenia akcie, inštalácií, autorských kníh až po maľbu, objekt a minimalistické intervencie. Publikuje pod pseudonymom Andro Verdan.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Belmondo a Deneuveová  
Grečnerov Nylonový mesiac, Allenov Zelig, Scottove Thelma a Louise, Rappeneauovi Manželia z roku II, už dávno sme tu nemali takýto silný filmový televízny týždeň. A to sme ešte nespomenuli našu aktuálnu voľbu, film klasika francúzskej a svetovej kinematografie, režiséra a scenáristu Françoisa Truffauta Siréna od Mississipi. Film, nakrútený vo francúzsko-talianskej koprodukcii, je Truffautovou poctou iným klasikom kinematografie, Renoirovi a Hitchcockovi. Siréna od Mississipi je kombinácia romance a trileru o zničujúcej láske medzi mladým bohatým továrnikom a chladnokrvnou podvodníčkou, ktorá dokonca zavraždí boháčovu pôvodnú snúbenicu a jeho okradne. A on sa rozhodne pomstiť, lenže láska zhatí jeho plány. Nepravdepodobné, a preto veľmi silné, pričom podstatný podiel na kvalitách filmu majú herecké výkony Jeana-Paula Belmonda a Catherine Deneuveovej. Sobota, 25. októbra, Dvojka, 21.55. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite