Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrat represií

.yoani Sánchez .časopis .klub

Pondelkové popoludnie bolo pre Juana Carlosa Fernandeza ako každé iné. Voda tvrdohlavo nechcela tiecť z vodovodu, musel ju zberať pohárik po poháriku. Rodina sa krútila okolo jeho svokry, trpela už pol roka. Zomierala. A tento vychudnutý dlháň s úsmevom z Pinar del Rio sa pozeral na svoj telefón, či nemá novú správu. Rutina sa skončila, keď niekto zaklopal na dvere a podali mu predvolanie na políciu. El Juanca, ako ho volajú jeho priatelia, si zvykol na obvinenia štátnej bezpečnosti. Dlhodobá spolupráca s časopisom Coexistence a jeho občianska nonkonformnosť ho už viackrát dostali do cely alebo na policajnú stanicu. Nezakolísal ani teraz, povedal blízkym, kam musí ísť a odišiel.

Ďalšie ráno stal tvárou v tvár policajnej úradníčke na oddelení technického vyšetrovania. Téma bola jasná, spolupráca s elektronickým denníkom. „Dostal som písomné varovanie za spoluprácu s nelegálnym médiom,“ povedal mi Juanca. So zmyslom pre humor a hravosť, ktoré ho tak charakterizujú, policajtke na mieste odvrkol, že by „mali 14medio legalizovať“. Reagovala vyhýbavo. Možno preto, že nechuť dovoliť iné ako štátne médium sa stáva posledným dôvodom, prečo žurnalisticky také hrozné noviny ešte niekto číta. Len vďaka monopolu majú ešte čitateľov. „Ale vy nie ste žiadni žurnalisti,“ povedala mu žena v uniforme. Na čo Juanca odvetil: „Rozdiely bokom, vď to nebol ani José Martí.“
Jedno z falošných obvinení 14medio znie, že sme financovaní z USAID. Na rozdiel od vládneho denníka Granma a ďalších štátnych médií, my nechceme byť väzňom štátnych  fondov a politickej propagandy. Sme nezávislé a transparentné médium, ako sa možno dočítať aj na našej internetovej stránke. A chceme legálny status, aby sme vo vlastnej krajine mohli podnikať. Prečo nám ho nechcú dať? Nášmu korešpondentovi z Pinar del Rio sa vyhrážali, že mu hrozí väzenie, ak neprestane. Zdá sa, že v tejto situácii je možné všetko a hrozí nám nová vlna represií, ako počas Čiernej jari v roku 2003.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite