Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobojované?

.bohumil Stejskal .časopis .šport

Zámorské klziská v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia boli plné bitkárov. Broad Street Bullies alebo Big Bad Bruins boli v podstate gangy na korčuliach.

Krv, tržné rany, vypľuté zuby, otrasy mozgov boli vlastne ešte donedávna kultúrnou vložkou zápasov severoamerického hokeja, na ktorej boli odchované generácie jeho fanúšikov. Bitkári, takzvaní goons, sú, či skôr boli špecialisti, ktorých si tímy pestovali na súpiskách pre rôzne potreby. Buď ako ochrancov zdravia a produktivity najväčších hviezd, alebo ako vynucovačov poriadku po tvrdších a zákerných zákrokoch či pästiarov ochotných súbojom bez rukavíc sa postarať o pozdvihnutie upadajúcej zápasovej morálky tímu. Ich éra sa chýli k definitívnemu koncu.

.bob Probert, mŕtvy v 45 rokoch
Wayne Gretzky nikdy nezabudol vyzdvihnúť prácu svojich strážcov Dava Semenka a Martyho McSorleyho, Steve Yzerman sa mohol venovať zbieraniu bodov, pretože sa o jeho bezpečnosť starali „Bruise Brothers“ Joey Kocur a Bob Probert. Posledný menovaný zomrel v roku 2010, dožil sa len 45 rokov.
Jeho mozog neskôr venovali na výskumné účely, lekári na Bostonskej univerzite na ňom našli známky chronickej traumatickej encefalopatie, degeneratívneho poškodenia následkami viacerých otrasov mozgu. Pohrebnú reč mal aj legendárny Yzerman, v súčasnosti oddaný bojovník za odstránenie bitkárov z ľadov NHL.
Vzťahy v NHL upravuje kolektívna zmluva. V jej rámci sa dohadujú pravidlá, ktoré regulujú správanie hráčov na ľade. Počas niekoľkých posledných úprav prišlo aj k limitovaniu vplyvu, ktorý majú bitkári na hru. Hokej nie je výnimkou, aj ten prechádza evolúciou.
Staré televízne obrázky ukazujú brankárov chytajúcich puky takmer holými rukami, hráčov bez prilby preháňajúcich sa ľadom, strieľajúcich drevenými hokejkami v príkrom kontraste so súčasnými atlétmi chránenými najmodernejšími technológiami, zmierňujúcimi následky kontaktov v kontaktnom športe, odohrávajúcom sa v čoraz väčšej rýchlosti.
Dnešné trendy sa dajú zhrnúť do dvoch bodov: ochrana zdravia hráčov, najmä ich hláv, a potreba štyroch pätiek, schopných hrať v každej chvíli hokej. Výsledok? Bitkári nemôžu sami zvliecť rukavice ani prilby a strácajú miesto v kádroch tímov NHL. Nič na tom nemení ani fakt, že čoraz viac superhviezd sa musí zotavovať z lacných, zdravie ohrozujúcich zákrokov, páchaných bezmennými hokejistami, ktorí si robia meno práve takými útokmi.  
Pred sezónou poslali na farmu svojich bitkárov kluby dlhodobo spojené s ich existenciou – Philadelphia, Boston, ale napríklad aj tradičné Toronto. Na súpiskách prvých tímov má pästiarov už menej, ako polovica klubov.
Vo februári 2004 Steve Moore zranil Markusa Naslunda, kapitána Vancouver Canucks. Zákrok nebol na ľade potrestaný až do 8. marca toho istého roku. Pri ďalšom vzájomnom zápase Colorada a Vancouveru Moora vyhľadal na ľade Todd Bertuzzi a úderom päste zozadu a škaredou bitkou mu v rámci odplaty ukončil jeho kariéru.
Žalobu na 68 mil. USD vyriešili mimosúdnou dohodou pred dvoma mesiacmi, desať rokov po incidente. Bertuzzi pykal zákazom činnosti 17 mesiacov, hoci pre výluku vynechal len 20 zápasov v NHL, išlo o jeden z najexemplárnejších trestov, aké kedy boli udelené. Vzťahoval sa aj na zápasy mimo Severnej Ameriky.
Sedemnásteho apríla 2012 zaútočil Raffi Torres na hlavu Mariana Hossu v zápase playoff Phoenix Coyotes – Chicago Blackhawks. Od ligy dostal notorický headhunter trest na 25 zápasov, z ktorých si odsedel 21. Jeho zákrok už nikto tak brutálne nepotrestal.
Jamal Mayers síce pri prvom zápase, na ktorý Torres proti Chicagu nastúpil, skočil na ľad pripravený na boj a ten sa aj uskutočnil, no po krátkom pästnom súboji dostali hokejisti tresty a udalosť sa považovala za uzavretú. Policajtov na ľade výrazne ubudlo.
 
.kam s bitkármi? Do KHL to nepôjde
Vzhľadom na stále veľký a nezmenšujúci sa rozdiel medzi štýlom hry a spôsobom života v Kontinentálnej hokejovej lige nie je reálne predpokladať, že sa tvrdí chlapi, menej obdarení hokejovým talentom, no o to odhodlanejší pobiť sa o svoje miesto v potravinovom reťazci, presťahujú do Európy.
Dňa 9. januára 2010 sa hokejisti Víťazu Čechov v zápase s Avangardom Omsk postarali o svetový rekord. Rozhodcovia museli zápas zrušiť ani nie po štyroch minútach, pre tresty do konca zápasu nemal po bitkách kto hrať a 840 trestných minút sa nepodarí prekonať tak skoro.
Čechov sa zostavou plnou neotesaných bitkárov síce vehementne pokúšal v KHL o odlíšenie sa fyzickým spôsobom hry za hranicou únosného športového prejavu, chabé výsledky a nechuť protivníkov nechať sa bezducho otĺkať však ukázali, že v Európe tadiaľ cesta nevedie. Víťaz sa presťahoval do Podoľska a snaží sa v posledných sezónach hrať hokej, namiesto vyvolávania šarvátok.
Istú chvíľu budú zrejme bitkári svojsky baviť publiká v arénach, v ktorých sa hrá AHL, nižšia americká súťaž. Podľa všetkého nepôjdu na dôchodok okamžite. Potreby klubov vo vyššej súťaži si ich možno vypýtajú na pár zápasov počas ročníka, keď sa bude treba vyrovnať s incidentom obsahujúcim hrubý zákrok, alebo prebrať prémiových hráčov z hernej letargie.
Časom však miesto v kádroch definitívne obsadia tvrdo, no v rámci pravidiel hrajúci hokejisti. Takí, ktorí dokážu síce za málo peňazí, no predsa len stráviť na ľade desať minút vo štvrtej päťke, schopní plniť aj iné taktické pokyny, ako vyzvať súpera na ruvačku. Uvidíme, či nepribudne superhviezd na maródke.
Je dobré, že zmiznú bitky pre bitky, ale otázka je, či nebudú policajti na korčuliach chýbať v samoregulovaní správania na ľadových plochách samými hráčmi. Bitkári zostanú folklórnou spomienkou na hokej dvadsiateho storočia, typických goonov pohltí hokejová evolúcia pravdepodobne skôr, ako neskôr.
.autor je šéfredaktor www.takurcitee.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite