Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Turci proti Kurdom Ak má Západ v regióne, kde vyhlásil svetu vojnu Islamský štát, nejakého spojenca, sú ním Kurdi. Na nikoho sa nemôže spoľahnúť viac, nikto nemá funkčnejšiu armádu a cieľ taký spoločný so Západom ako práve Kurdi. Tí však odmietajú zasahovať ďalej za svojimi hranicami, osobitne v centrách ako Mosul. Obávajú sa, že by to ďalej eskalovalo konflikt.

Odvaha prejsť za hranicu, naopak, nechýba Turkom, naposledy to ukázali bombardovaním kurdských pozícii na irackej strane hranice. Turci to vysvetľujú ako akciu proti kurdskej teroristickej organizácii PKK, ktorá v regióne operuje. Kurdi sa cítia dotknutí, že Turci v čase najvyššieho ohrozenia Islamským štátom v okolí mesta Kobani nezasiahli leteckými údermi, Ankara tvrdí, že tak postupovali preto, že by tým pomohli práve PKK. Lenže Turci odmietli poskytnúť svoje základne americkým jednotkám, formálne spojencom s NATO, a v oblasti zjavne sledujú vlastné ciele. A to sú predovšetkým snaha predísť vzniku Kurdistanu a porážka Assadovho režimu v Sýrii.
.jd

Denník New York Times minulý týždeň v rozsiahlom redakčnom texte upozornil na nebezpečenstvo použitia chemických zbraní organizáciou Islamský štát. Chemické zbrane, ktoré totiž Američania našli v Iraku (nešlo o zbrane, o ktorých hovorili ako o dôvodoch vojny, ale o sklady starých zbraní z vojny proti Iránu), počas obsadenia Iraku nezničili a dnes sa nachádzajú na území pod kontrolou Islamského štátu.
Štátne médiá v Kórejskej ľudovodemokratickej republike zverejnili fotografiu Kim Čong-una, ktorý sa v posledných týždňoch stratil z verejnosti. Najskôr sa špekulovalo o jeho zdravotných problémoch, neskôr o štátnom prevrate. Zverejnené fotografie, aj keď nie je známe, kedy boli urobené, opäť zneprehľadňujú situáciu.
Gaza by mala získať vyše štyri miliardy eur na opravu a investície po vojne s Izraelom, dotácie prisľúbilo viacero štátov.
Katalánske referendum, ktoré španielsky ústavný súd v Madride vyhlásil za neústavné, sa podľa vedenia regiónu uskutoční neskôr, 9. novembra, a nebude záväzné.

Osobnosť: Pavel Landovský/
Zomrel legendárny český herec, ktorého si ľudia pamätajú najmä ako tvár známeho filmu Černí baroni. Landovský sa však angažoval aj proti socialistickému režimu. Podpísal Chartu 77 a v rámci akcie Asanácia bol prinútený sa vysťahovať do Rakúska. Po zmene režimu sa vrátil.

Antiosobnosť: Miroslav Kalousek/
Zdá sa, že česká strana TOP 09, najväčší kritik Babišovej strany ANO, z kritiky nič mimoriadne nevyťažila, prehrala komunálne voľby a jej pražský líder otvorene sympatizuje s Babišom. Komunálne voľby vyhrala strana Andreja Babiša.

Citát/
Angela Merkelová po rokovaniach s Vladimírom Putinom:  „Žiadny pokrok nevidím.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite