Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA CHRÁNIŤ: Bunda proti chrípke do MHD
V chrípkovom období nejeden cestovateľ hromadnou dopravou ocení bundu, ktorá ho bude chrániť nielen pred chladom a vlhkom, ale najmä pred baktériami a vírusmi, ktoré na neho kýchaním, smrkaním, dýchaním a dotykom špinavých rúk prenášajú spolucestujúci. Bunda Germinator Transit Jacket získala peniaze na výrobu cez sanfranciský portál Betabrand, ktorý združuje komunitu tvoriacu nové odevy. Látka bundy na rukávoch, golieri a na kapucni je napustená antibakteriálnou látkou, ktorá zabraňuje ich množeniu. Tieto špeciálne časti sú odnímateľné a môžu sa prať. Rukávy majú manžetu, ktorá sa dá v prípade potreby pretiahnuť cez celú ruku, takisto golier je dostatočne vysoký, aby sa zaň dali skryť ústa a nos, keď niekto okolo vás kašle. Bunda stojí 223 dolárov a prvé vyrobené kusy dorazia k objednávateľom v januári.  

TREBA CESTOVAŤ: Vlakom do múzeí a galérií
Až do 28. októbra 2014 môžu skupiny a triedy žiakov základných škôl a žiaci 1. – 4. ročníka osemročných gymnázií na Slovensku využiť ponuku ŽS SR na zvýhodnenú prepravu vlakom (30 centov/50 km), spojenú s návštevou múzeí a galérií na Slovensku, zapojených do projektu Vlakom do múzeí a galérií. Cestovné dni sú v utorok, stredu a sobotu a spoločný spiatočný cestovný lístok platí len v deň návštevy múzea či galérie. Skôr, ako sa nadšene vyberiete so žiakmi na výlet, vedzte, že preprava musí byť vopred ohlásená a schválená cez formulár, vstupné do múzeí a galérií sa určuje osobitne (treba konzultovať v danom múzeu či galérii tiež vopred) a pri návšteve múzea, respektíve galérie je škola povinná nechať si potvrdiť pečiatkou formulár. Formulár aj zoznam zapojených ustanovizní nájdete na www.slovakrail.sk.

TREBA ZAŽIŤ NAŽIVO: Slovenská literatúra v meste
Festival Dni slovenskej literatúry prinesie do Bratislavy takmer stovku literárnych podujatí, stretnutia so 146 autormi, ilustrátormi a hudobníkmi, s desiatkou ďalších účinkujúcich. Ukážky poetických aj prozaických textov slovenských autorov v podaní mladých hercov si cestujúci vypočujú aj v dopravných prostriedkoch! V Starej tržnici si návštevníci budú môcť kúpiť knižné novinky od 30 vydavateľov. V Literárnom HYDEPARKU na námestí pred novou budovou SND dostanú slovo blogeri, pesničkári a príležitostní literáti. Na poschodí Starej tržnice sú cez víkend pripravené literárne a výtvarné workshopy pre deti. Sobotné programy vo V klube sú tiež určené deťom a ich rodičom. Súbežne s divadelnými predstaveniami a dramatizovanými čítaniami z kníh pre najmenších si môžu návštevníci pozrieť animované filmy, ktoré našu tvorbu reprezentovali na tohtoročnom Bienále animovanej tvorby.

TREBA SLEDOVAŤ: Disidenti v súčasnom tanečnom divadle
Výnimočné svetové predstavenia tanečného divadla prináša do Bratislavy už po osemnásty raz medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe. V programe, ktorý sa začal už minulý týždeň a potrvá do 26. októbra, vystúpia umelci z Belgicka, Česka, Izraela, Maďarska, Nórska, Španielska a Slovenska, a to v SND, MDPOH, elledanse a v priestore A4.  Najväčšou hviezdou festivalu je už druhýkrát skupina radikálneho choreografa Wima Vandekeybusa, Ultima Vez. V piatok predstaví choreografiu pre šiestich tanečníkov, hudobníka a fotografa (!) Booty Looting.  Okrem nich by ste si nemali nechať ujsť dve české protagonistky Spitfire Company, ktoré slávnu hru Václava Havla Audience prevedú do fyzického divadla. A tiež nórsku Jo Strømgren Kompani (na fotke), v ktorej štyria disidenti z rozpadnutého Sovietskeho zväzu uviazli v pásme medzi Východom a Západom.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Filozofom by mali dávať pokutu
Film Každý týždeň sedem dní je jedným z veľmi konkrétnych a veľmi výrazných dôkazov, že asi umelecky najsilnejšie hnutie československej kinematografie – československá Nová vlna – bola skutočne aj slovenská. Ba dokonca tie slovenské príspevky sú aj vďaka tomu, že sú menej prevarené, podstatne zaujímavejšie. Každý týždeň sedem dní je celovečerný filmový debut scenáristu a režiséra Eduarda Grečnera z intelektuálne ambiciózneho „bohémskeho“ vysokoškolského prostredia, odohrávajúci sa v Bratislave v prvej polovici šesťdesiatych rokov. Zápletka o sochárovi, ktorému vysokoškolské roky kazí obava z jadrovej kataklizmy, síce môže pôsobiť bizarne, odráža sa v nej však kubánska kríza a práve toto robí z Grečnerovho filmu povinnosť. A hudbu robil Ilja Zeljenka a dobová Bratislava má neuveriteľný genius loci. Streda, 15. októbra, Dvojka, 22.05. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite