Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nešťastné mestečko

.časopis .reportáž

V Krompachoch končí jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne –Panasonic AVC Networks Slovakia. O prácu príde 656 ľudí. Čo to spôsobí?

Hovorme jej pani Viera. Zo strachu o miesto, ale aj o odstupné vo výške siedmich mesačných platov sa bojí hovoriť pod svojím menom. Má 40 rokov a vo fabrike Panasonic v Krompachoch pracuje deviaty rok. Keď sa dozvedela tú hroznú správu, tak ju 17-ročná dcéra utešovala slovami, že svet sa tým nekončí.
„Už dlhší čas sme videli, že DVD prehrávače nejdú na odbyt. Každý rozhľadený človek vie, že je moderná doba, pokrok nezastavíš a DVD je už zaostalý systém. Preto sa nám manažéri pokúšali do fabriky pozháňať niečo iné. Asi pred dvoma rokmi našli výrobu autorádií, ktorá teraz pokračuje ďalej do mája,“ uvádza pani Viera a dodáva: „Nečakali sme, že to bude mať taký rýchly spád. Už asi dva týždne sa šuškalo, že sa niečo deje, ale mysleli  sme si, že to bude tak ako vždy – že v decembri a v januári prepustia pár desiatok ľudí. Január a február bývali ‚mŕtve´ mesiace. Ale teraz 1. októbra prišiel s vážnou tvárou inak usmievavý japonský manažér a povedal nám, že mu je to veľmi ľúto, pretože sa to dotkne našich rodín. Vo fabrike pracovali aj manželské páry, tie to teraz budú mať najťažšie. Poprosil nás, aby sme ďalej zodpovedne pracovali, aby sa k nám firma mohla zachovať korektne.  Zrejme sa vedenie firmy bálo, aby sme nezačali štrajkovať, podobne, ako sa to stalo v Nemecku.“
Pani Viera je rozhodnutá, že si vezme odstupné a bude si hľadať novú prácu v širšom okolí. Nevýhodnú ponuku Panasonicu, aby išla pracovať do ich väčšej fabriky v českej Plzni odmietla. Ostala by jej síce rovnaká pozícia ako v Krompachoch, ale zo svojich zdrojov by si musela hradiť cestovné, ubytovanie aj stravu – a nedostala by, samozrejme, odstupné. Podobne ako iní zamestnanci, ani ona nerozumie, prečo došlo k likvidácii výroby v Krompachoch tak rýchlo. „Vždy boli s nami spokojní. Stávalo sa, že komponenty do DVD prehrávačov vyrábali kdekade vo svete, aj nekvalitne. A prišli k nám z Malajzie také, ktoré sa ani nedali použiť. Všetko sa muselo nanovo urobiť u nás,“ uzatvára pani Viera.

.krompašské pohromy
Krompachy stíha jedna rana za druhou. Pred štyrmi rokmi ich postihli ničivé povodne, pri rieke Hornád je biedna rómska osada, nezamestnanosť tu stúpa do astronomických výšok. V krompašskom závode pracujú ľudia nielen z okresu Spišská Nová Ves, ale aj z okresov Gelnica, Košice či Prešov. V okrese Spišská Nová Ves bola miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 15,65 percenta ku koncu augusta, v okrese Gelnica to bolo 18,8 percenta.
Japonci plánujú ukončiť výrobu Blu-Ray prehrávačov a rekordérov, DVD rekordérov a dosiek plošných spojov pre televízory. Dôvod je prostý. Pokles výroby v Krompachoch trvá už od roku 2009. Európsky trh záznamových zariadení pre video sa neustále zmenšuje. Medzi hlavné príčiny patrí zrýchľujúce sa rozširovanie internetových video služieb, čoraz väčšia dostupnosť USB-HDD kompatibilných televízorov, ako aj neustále klesajúce ceny týchto výrobkov.
Objem predaja spoločnosti Panasonic Krompachy sa bez straty celkového trhového podielu za posledných päť rokov znížil o viac ako polovicu a Panasonic nepredpokladá, že sa tento trend a vývoj na trhu v budúcnosti zmenia. Výrobu tzv. High-end Blue-Ray prehrávačov a rekordérov, ako aj výrobu plošných spojov pre televízne prijímače presunie spoločnosť Panasonic do českej pobočky. Ako uvádza Andrea Maršáková zo spoločnosti AVC Networks, celkovo 215 zamestnancov krompašského závodu, primárne spojených s výrobou produktov, ktoré sa navrhujú previesť do plzenskej pobočky, dostane možnosť pokračovať v českom závode. Ukončenie výroby pre všetky video produkty má spoločnosť naplánované k 31. decembru tohto roku. Zostávajúca výroba plošných spojov by sa mala skončiť v máji 2015.
Tento rok sa fabrika dostala na hranicu ekonomickej efektivity, za ktorou by už bola v strate. A to napriek viacerým aktivitám, zameraným na zníženie fixných nákladov a zvýšenie efektivity výroby, ktoré boli realizované počas predchádzajúcich rokov vo fabrike. Stavy zamestnancov sa znížili z vyše 1 200 na dnešných 656 zamestnancov.
Niektorí zamestnanci si pravdepodobne nájdu uplatnenie aj bližšie. Druhá slovenská dcéra Panasonicu, vyrábajúca elektronické moduly, ovládače a elektronické časti pre automotive v Trstenej (s pobočkou v Starej Ľubovni), uplynulé roky rástla a naberala zamestnancov, výhľadovo by mohol Panasonic Electronic Devices Trstená rásť aj ďalej spolu s najmladším a najmenším závodom Panasonicu v Bratislave, kde sa kompletizujú baterky do elektromobilov a hybridných áut koncernu Volkswagen.

.strata odbytu
Primátorka Krompách Iveta Rušinová je vo funkcii osem rokov. Hovorí, že zatváranie výroby v Panasonicu je po dvadsiatich rokoch najhoršia správa, aká mohla mesto postihnúť. Kedysi, začiatkom 90. rokov, sa tu zatvárali bane aj kovohuty, no išlo o postupné prepúšťanie, nie hromadné ako teraz. „Budem bojovať, nenechám to tak,“ hovorí primátorka a pokračuje: „Ideme hľadať ďalších investorov, máme postavený hnedý  priemyselný park v tom istom areáli, kde sú aj Slovenské elektrotechnické závody (SEZ) aj Panasonic. Zbúrali sa pôvodné budovy a nahrádzajú sa úplne novými výrobnými halami.“
Rušinová tvrdí, že nemala vopred informácie o tom, že sa chystá v Panasonicu masové prepúšťanie. Asi pred dvoma rokmi prepustili asi päťdesiat ľudí, ale to regiónom príliš neotriaslo. Keď sa teraz informovala na dôvody zániku výroby, povedali jej vo firme, že, žiaľ, ide o rozhodnutie centrály v Japonsku, pričom firma v závodoch po celom svete prepustí asi 14-tisíc zamestnancov. Za paradox považuje fakt, že firma ešte aj teraz, pred koncom roka, bude prijímať ľudí na dohody – aby stihli potrebné objemy výroby na vianočný trh. Pri rozhovore so šéfom personálneho oddelenia v Panasonicu Liborom Svobodom primátorka Rušinová ponúkla, že keby to pomohlo veci, pôjde na vládu a požiada o investičné stimuly. Reakciou bolo zopakovanie tvrdenia, že s výrobou v Krompachoch končia.
„Japonci sú takí zvláštni. Bola som s nimi štyrikrát v živote. Prvý raz, keď som nastúpila do funkcie a išla som sa predstaviť. Potom som ich navštívila, keď mali výročie firmy. Tretíkrát prišli oni k nám na mestský úrad a doniesli nám ako sponzorský dar televízor, podobne dali televízor a prehrávač aj pre nemocnicu. Aj do tomboly dali dary, školám a škôlke dali z ich nadačného fondu na interaktívne tabule. Mestu tiež pomohli s kamerami. Treba uznať, že si plnili načas všetky povinnosti voči mestu; dane, odpady, všetko čo bolo potrebné. Ale keď sme chceli sponzorsky peniaze, tak to nie,“ dodáva Rušinová.
Mesto podľa primátorky ani nevedelo, že má najväčšieho zamestnávateľa v okolí. Nevedeli o ňom v zlom, ale ani v dobrom. Je však pravda, že ľudia boli za prácu vďační a firma bola voči nim korektná. Masové prepúšťanie bude mať o pár mesiacov  tvrdé dopady na široké okolie; na okresy Prešov, Levoča, Gelnica aj Spišská Nová Ves. Tí, čo sú mladší a majú nejaké stredné alebo odborné vzdelanie, môžu cestovať za prácou aj do širšieho okolia. Kam ale pôjdu matky s deťmi? Jedinou nádejou je, že mesto nájde nového investora. Už v týchto dňoch vypisuje primátorka súťaž na obsadenie priemyselnej zóny – hnedého parku.

.keď sa chce, ide to
Imrich Holečko je konateľ občianskeho združenia Ľudia a perspektíva, ktoré pomáha ľudom v núdzi. Vytvorili chránené dielne, v ktorých vyrábajú viac ako tristo typov elektrických zásuviek a vypínačov pre SEZ. Holečko bol v minulosti aj viceprimátor či prednosta obvodného úradu. Kritizuje, že taký rázny zásah, ako je prepúšťanie v Panasonicu, sa robí bez výrazného úsilia o záchranu pracovných miest. „Keď chcel zo Slovenska odísť Samsung, okamžite prišli rokovania z vlády a stimuly na pracovné miesta. Podobné to bolo v prípade US Steel Košice či teraz nedávno v Krupine. Kde sú teraz odborári? Chýba mi razantnejšia reakcia zo strany VÚC aj mesta. A chýba mi aj reakcia štátnych inštitúcií, vlády, ministerstiev  aj zväzu priemyslu,“ hnevá sa Holečko.
Ako rukolapný dôkaz, že sa to dá, uvádza Holečko príklad osudu Strednej odbornej školy elektrotechnickej, ktorá sídli v Krompachoch. VÚC ako zriaďovateľ ju chcel zrušiť a presunúť do Spišskej Novej Vsi, no generálny riaditeľ SEZ-u sa do toho vložil a zachránil pre Krompachy školu, do ktorej chodí vyše štyristo žiakov.
Takže všetko sa dá, no trh nepustí. Keď nie je odbyt, nemôže byť ani výroba. Ak máte doma „relikviu“ v podobe DVD prehrávača, tak si občas spomeňte, že bola možno vyrobená u nás v Krompachoch.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite