Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Kurdi proti IS Militanti z organizácie Islamský štát vystupňovali boje o mesto Kobani pri hraniciach Sýrie a Turecka. V Kobani im čelili kurdskí bojovníci. Z tureckej strany na hraniciach stáli tanky, ale nezasiahli. Koalícia proti IS, vedená Američanmi, apelovala na Turecko, aby sa aktívnejšie zapojilo do boja proti džihádistom.

Aj v Ankare demonštrovali ľudia proti nečinnosti vlády. Tá váha s podporou kurdských militantov. A tiež má v úmysle za svoju prípadnú väčšiu aktivitu získať od Američanov záruku – že umožnia vytvorenie nárazníkovej zóny na hraniciach Turecka. Tak by vzniklo územie, kde by bolo možné cvičiť militantov útočiacich proti sýrskemu assadovskému režimu.  Práve boj proti Assadovi považuje Turecko za kľúčový. Turecko zároveň odmieta vykonať pozemnú operáciu proti IS samo. USA zatiaľ pomáhajú Kurdom v Kobani vzdušnými útokmi na džihádistov, pozorovatelia však varujú, že to na porážku IS nestačí. Ak by IS dobyl Kobani, získal by strategicky dôležité mesto, základňu pre ďalšiu expanziu.
.mg

Ebola v Európe? Šok zažilo Španielsko, kde sa nakazila zdravotná sestra, ktorá ošetrovala chorého na ebolu. Na európskom kontinente boli minulý týždeň okrem nej ešte dvaja pacienti s potvrdenou ebolou – v Nórsku a v Nemecku. Podozrivé bolo úmrtie britského turistu v macedónskom Skopje.
Afrika má s ebolou čoraz väčšie problémy. EÚ dokonca zvažuje, že na obnovenie poriadku v krajinách najpostihnutejších ebolou v Afrike nasadí armádne sily.
Svetová zdravotnícka organizácia priznala, že neodhadla rozsah epidémie. Už v apríli pred šírením eboly varovali Lekári bez hraníc, WHO problém podcenila.
Severokórejský líder Kim Čong-un sa vyše mesiaca neukázal na verejnosti a údajne má zdravotné problémy. Je to jeho najdlhšia absencia od nástupu k moci.
Hongkonskí študenti pokračovali v protestoch proti čínskej vláde. Počet demonštrantov však klesol. Na piatok boli dohodnuté rozhovory medzi zástupcami opozície a vlády, deň predtým vláda vyhlásila, že „konštruktívny dialóg by bol nemožný“, a rozhovory  zrušila.

Osobnosť: Malala Júsafzaj/
Nobelovu cenu za mier získala žiačka z Pakistanu, ktorú sa pokúsil zabiť Taliban za to, že vystupovala za vzdelávanie dievčat a blogovala o tom, ako radikáli v údolí Svát bránia dievčatám chodiť do školy. Spolu s ňou bol ocenený indický aktivista proti detskej práci Kajlaš Satjarthí.

Antiosobnosť: Alenka Bratušeková/
Bývalá slovinská premiérka je už aj bývalou kandidátkou na eurokomisárku. Ako jediná z 27 kandidátov nezískala súhlas dvoch výborov, pretože sa na post eurokomisárky sama nominovala, ešte keď bola premiérkou. Bolo to hodnotené ako konflikt záujmov.

Citát/
Malala Júsafzaj: „Vzdelanie nie je ani východné, ani západné, je ľudské.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite