Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Hrdinami tohtoročnej seriálovej jesene v slovenských televíziách nie sú ani upíri, ani zombíci, ani žiadna iná importovaná fantastická pliaga, ale prívetiví, domáci, našskí vodníci. Navyše sa otvorene hlásia k domácej kultúrnej tradícii, k rodinnému striebru, k čomusi, čo všetci notoricky dobre poznáme a máme to radi, aj keď to vzniklo v nešťastných normalizačných rokoch.

Nový pôvodný český seriál Neviditeľní, ktorý vďaka Jojke nemusíme piatok čo piatok sledovať len na ČT 1, otvorene priznáva, že je akýmsi rozvinutím či pokračovaním klasickej fantastickej romantickej komédie Miloša Macourka a Václava Vorlíčka Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.
Vodníci žijú medzi nami, ako inak, v prísnej ilegalite, lov dušičiek zavesili na klinec, miesto toho nepohodlných ľudí a čas od času aj iných vodníkov nasávajú veľkým fekálnym vozidlom do Sava a svoju prítomnosť v našom svete maskujú napríklad aj tým, že prevádzkujú akvaristické potreby. Sú to vlastne akési vodnícke lekárne, ktoré nám, suchým, predávajú rybičky, a svojim, mokrým, vodníkom, predávajú síce tie isté rybičky, ale pre nich sú to vlastne lieky. Medicína na prírodnej báze.
Neviditeľní sú nádherným príkladom poctivej scenáristiky, seriál, ktorý na povrchu s adekvátnym komediálnym nadhľadom ironizuje súčasný spoločensko-politický folklór – v Česku predovšetkým kmotrov, prebujnenú korupciu a neschopnosť v zásade sympatickej polície, skrýva pod povrchom až geniálne premyslenú mytológiu vodníckeho sveta.  
Tej dominuje náboženstvo, verzia kresťanstva, v ktorej úlohu Ježiša plní Ján Krstiteľ. A potom je tam aquagén, a vodnícka rada, správny orgán vodníkov, v ktorom okrem iných dôležitých vodníkov zasadá aj samotný Václav Vorlíček.
A vôbec, celé je to vtipné takým tým radostným, hravým, nebanálnym spôsobom, pričom by som sa pokojne stavil, že ak by mali vodníci v anglo-americkom svete čo len troška silnejšiu pozíciu, Neviditeľní by boli presne ten seriál, ktorí by Hollywood kúpil, aby si urobil vlastnú verziu. Čistá seriálová radosť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite