Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Draghi to kúpi Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi oznámil, že táto inštitúcia začne s nakupovaním pôžičiek od finančných inštitúcií. Po jeho slovách prišla kritika, že ECB sa pustila do projektu bez domyslenia dôsledkov. Nakupovať totiž mieni problematické úvery, málo hodnotné papiere – a chce tým podporiť európsku ekonomiku.

Tej hrozí deflácia a stagnácia japonského typu, ktorú možno podľa Draghiho zahnať oživením úverov – najmä pre menšie a stredné firmy. Draghi chce úverovanie podporiť tým, že tie problematické ECB odkúpi. Veľká časť analytikov je však inej mienky: málo úverov sa v európskej ekonomike poskytuje jednoducho preto, že podnikatelia nemajú dôveru v budúcnosť, neplánujú dlhodobé a rozsiahle projekty. Draghi riskuje, že stratí dobré meno, ak bude ECB používať nielen na podporu euromeny, ale na fiškálne ciele – teda na stabilizáciu výsledkov problémových ekonomík, varujú odborníci. Toto podozrenie už teraz vzbudzuje jeho úmysel kupovať problémové úvery napríklad aj z Grécka.
.mg

Ebola bola prvý raz diagnostikovaná na americkej pôde – u muža z Libérie, ktorý pricestoval do USA na návštevu príbuzných, no počas prehliadky na letisku nemal viditeľné symptómy.
Novým afganským prezidentom je Ašraf Ghaní po šiestich mesiacoch sporov o platnosť volieb. Ghaní sa bude o moc deliť s volebným súperom Abdulláhom Abdulláhom, ktorý povedie výkonné orgány. Kompromis má prispieť k zmiereniu.
Prímerie na Ukrajine nezabránilo separatistickým povstalcom, aby sa pokúsili vybojovať od vládnych síl letisko severozápadne od Donecka. Vo štvrtok bol v centre Donecka počas ostreľovania zabitý švajčiarsky občan, pracovník Medzinárodného červeného kríža.
Turecký parlament odhlasoval zákon, ktorý oprávňuje tureckú armádu vstúpiť na územie Sýrie a bojovať proti Islamskému štátu. Turecko by však chcelo, aby koalícia proti IS bojovala aj proti Assadovmu režimu. Zároveň len s výhradami podporuje Kurdov, ktorí bojujú proti IS – aby neposmelilo kurdskú menšinu v Turecku, s ktorou je dlhodobo v spore.

Osobnosť: Joshua Wong/
Líder študentského hnutia Scholarism v Hongkongu a jeden z tých, čo vedú prodemokratické protesty, čelí kampani čínskej vlády, ktorá tvrdí, že ho platí USA. Sedemnásťročný Wong bol za svoju rolu pri protestoch zatknutý. Podrobnejšie o situácii v Hongkongu sa dočítate vo .fototéme.

Antiosobnosť: Jacob Zuma/
Juhoafrický prezident a vláda neustúpili a dalajláma nedostane vstupné víza do Juhoafrickej republiky, aby sa mohol zúčastniť na summite laureátov Nobelovej ceny mieru. Summit sa preto odkladá. Juhoafrická vláda sa usiluje o dobré vzťahy s Čínou, preto považuje dalajlámu za nežiaducu osobu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite