Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Veriaci v katolíckej cirkvi i ľudia mimo cirkvi čakajú na ohlasovanú reformu, ktorú z poverenia pápeža Františka pripravuje skupina deviatich kardinálov. Málokto si však uvedomuje, že jej východiská František už postavil. Ak by som ich mal vyjadriť jednou vetou, tak Jorge Mario Bergoglio celým svojím životom a tým, že sa stal pápežom, predstavil model života cirkvi v súčasnosti a dal jej taký rozmer a rozlet, z ktorého už niet návratu.

A keď mám východiská rozviesť, tak prvý pilier reformy cirkvi spočíva na jeho rozhodnutí zostať bývať v Dome sv. Marty. Pri raňajkách, keď si ide zobrať jogurt, stojí v rade. Keď skončí audiencia, často nečaká na jednu hodinu, keď sa začína obed, ale ide do jedálne a obeduje spolu s posluhujúcim personálom a upratovačkami, kde prehodí vždy pár slov s ľuďmi, s ktorými sa náhodne stretne. František sa vzdal majestátu, nedobytnosti a často aj izolácie svojho úradu na 3. poschodí Apoštolského paláca.
Druhý pilier sa opiera o jeho slová, že „cirkev nerastie v prozelytizme (obracaní ľudí na svoju vieru), ale vďaka príťažlivosti, svedectvu, kázaniu.“  Pápežovi záleží na každom človeku, preto krstí a sobáši ľudí, ktorí možno aj nespĺňajú dávne kritériá. Povzbudzuje biskupov, duchovných i veriacich a posiela ich až „na hranicu“ cirkevného a spoločenského života, kultúry alebo zabehnutých zvyklostí, aby všade podávali svedectvo o Evanjeliu. Chce, aby „budovali mosty bez odsudzovania kohokoľvek“. Nabáda ich na vernosť cirkvi, ale učí ich „počúvať všetkých ľudí a pozerať sa na nich očami Krista“. Pre pápeža je vydávať svedectvo kategóriou víťazstva, ostatné necháva na Hospodina.
Jorge Bergolio začal reformu cirkvi dávno a od seba. Na pápežskom stolci už stihol pomenovať dnešný postoj cirkvi k sebe samej a k svetu. Verme, že konkrétne návrhy jeho reformy už neprekvapia J!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite