Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Násilníci mimo ihriska

.bohumil Stejskal .časopis .šport

V Spojených štátoch sa začal ďalší ročník NFL. Pozornosť fanúšikov je však rozptýlená ďaleko od štadiónov, na ktorých sa zrážajú hviezdy najpopulárnejšieho športu v USA. Liga má vážny problém: domáce násilie, ktorého sa dopúšťa čoraz viac hráčov.

Ray Rice, Greg Hardy a Adrian Peterson sú hráči, ktorých správanie vyvolalo v podstate celospoločenskú debatu. Spustil ju prvý menovaný, running back Baltimore Ravens. Výborný hráč a podľa všetkého až do incidentu na Valentína vzor, aj čo sa týka podpory nefutbalových aktivít klubu a jeho majiteľov.  Počas oslavy sviatku zaľúbených to však so snúbenicou Janay prehnali v kasíne v Atlantic City s alkoholom. Pohádali sa a o čosi neskôr sa na bulvárnom webe TMZ.com objavilo video, v ktorom Rice vyťahuje Janay z výťahu v bezvedomí. A komisár NFL Roger Goodell začal vyšetrovanie.

.traja násilníci
Goodell, vybraný 32 majiteľmi klubov, aby za plat 44 miliónov dolárov ročne riadil prevádzku ligy generujúcej miliardy dolárov zisku, sa štylizuje do roly prísneho strážcu čistoty štítu NFL. Je žalobcom aj sudcom v prípadoch, keď hráči urobia prehrešok, ktorý by mohol vrhnúť zlé svetlo na ligu a ohroziť tak najmä príjmy od sponzorov. Za pozitívne testy na marihuanu, šoférovanie pod vplyvom omamných látok a iné podobné incidenty trestá zákazom štartu na štvrť sezóny (4 zápasy) a viac. Ale prípad Rice sa od začiatku čudne naťahoval. Trvalo mesiace, kým v lete vyniesol verdikt, Ricea suspendoval na dva zápasy. Spustil lavínu pobúrenia.
Vtedy ešte nikto nevidel video zvnútra výťahu, no aj bez neho nebolo ťažké domyslieť si, čo sa v ňom mohlo a muselo stať. Riceovi sa v Atlantic City podarilo dosiahnuť, že nemusel do väzenia ani pred porotu, ale súhlasil s nástupom do špeciálneho programu pre domácich násilníkov. V štáte New Jersey sa niečo také podarí 1 percentu obvinených, reportoval web ESPN.com.
No a TMZ.com nakoniec získalo aj video, ktoré nikto nechcel vidieť. Uverejnili ho po prvom kole zápasov, v polovici Riceovho trestu. Je na ňom vidieť, ako hráč vo výťahu udrel ľavým hákom ženu do hlavy, tá ňou narazila do steny výťahu. Potom sa už len zviezla na zem v bezvedomí. Hráčov klub aj liga reagovali promptne. Hráča prepustili (klub) a suspendovali ho na neurčito (liga). Vlna hnevu fanúšikov a médií sa však len zintenzívnila.
Ženy nie sú pre NFL nezaujímavou cieľovou skupinou divákov. Musia tolerovať mužom celú nedeľu pred obrazovkou a liga pridala k zaužívanému Monday Night Football večerné zápasy na štvrtok. Vyžaduje si veľa pozornosti a čísla sledovanosti ukazujú, že ju aj dostáva.
NFL sa tvári, že jej na ženách záleží – október je napríklad mesiacom, keď kluby a hráči podporujú ružovými stuhami a doplnkami výstroja mesiac boja proti rakovine prsníka. Aj preto bolo pôvodné rozhodnutie NFL, zakázať Riceovi hrať len v dvoch zápasoch, považované za urážku obetí domáceho násilia. Navyše, v tom istom čase sa rieši viac podobných prípadov.
Greg Hardy, strach naháňajúci obranca tímu Carolina Panthers, sa údajne vyhrážal žene zabitím, poriadne ju zmlátil a hodil na gauč, o ktorom tvrdil, že jeho úložný priestor je plný nabitých zbraní. Sudcovi v Južnej Karolíne priznal vinu, no vďaka súdnemu systému štátu si vydobyl pojednávanie pred porotou. Termín má uprostred sezóny, klub ho teda zaradil na súpisku. Až keď sa médiami prehnala ďalšia vlna kritizujúca ich počin, stiahli ho.
Adrian Peterson je najväčšou hviezdou z troch hriešnikov. Jeden z najlepších running backov, akí kedy nosili loptu pod pazuchou. Rodák z Texasu bol v rodnom štáte obvinený z násilia na deťoch. Štvorročného syna tak zmlátil vetvou zo stromu, že chlapca museli hospitalizovať. Zranenia znova prenikli na verejnosť, pre mnohých sú nepochopiteľné.
Násilie na ženách a deťoch sa od leta stalo horúcou americkou témou. Kontext hráčov násilného športu, ktorí sú násilní nielen medzi čiarami, ktorými je nalinkované ihrisko, ohrozuje ligu a jej šéfa. Trpezlivosť sponzorov má svoje hranice, niektorí už nespokojnosť riešia s vedením ligy. Sieť hotelov Radisson už zrušila podporu klubu Adriana Petersona. Počas ôsmich rokov vo funkcii Goodell nikdy nemusel riešiť takú horúcu krízu a nikdy nebol tak blízko vyhadzovu.

.nedeľa, akú liga potrebovala
Napriek všetkému doteraz napísanému nedeľa je a bude hracím dňom NFL. Vtedy ide všetko bokom. Najsledovanejším a najlepším zápasom úvodných týždňov bola odveta za februárový SuperBowl. Jeho víťaz Seattle Seahawks hrali doma s Denverom Broncos.
Zápas to bol oveľa lepší ako jednostranné finále ligy v New Yorku (43:8 pre Seahawks). Seattle viedol  ešte v poslednej štvrtine 17:3 a necelú minútu pred koncom o osem bodov. Peyton Manning, veterán quarterbackujúci Denver však za päťdesiat sekúnd prekonal 80 yardov a najlepšiu obranu ligy a konverziou za dva body po touchdowne vyrovnal na 20:20.
V predĺžení sa už na ihrisko nedostal. Los vyhral Seattle, Russel Wilson napodobil slávnejšieho protivníka drajvom cez 80 metrov a keď na jeho konci Marsahall Lynch dobehol do endzóny pre touchdown, zápas sa skončil výhrou Seahawks. „Liga tento zápas potrebovala,“ povedal víťazný rozohrávač ako prvé po zápase Petrovi Kingovi, redaktorovi časopisu Sports Illustrated.
Seahawks aj Broncos patria aj v novej sezóne medzi najväčších favoritov súťaže. Ale história hovorí, že sa do SuperBowlu po sezóne dostane maximálne jeden z nich, ak vôbec. Nádejne majú ročník rozohratý San Diego Chargers a Cincinnati Bengals v AFC či Detriot Lions a Arizona Cardinals v NFC.  
Sezóna bude dlhá, okrem zranení ju môže ovplyniť ešte viacero faktorov, aj správanie hráčov mimo ihriska.
.autor je šéfredaktor portálu TakUrcitee.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite