Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Budúci piatok a sobotu budú v Česku komunálne voľby, ktoré by mali dovŕšiť prekreslenie politickej mapy. Očakáva sa, že ODS – pilier ponovembrovej politiky – dosiahne svoje dno a nová strana ANO 2011 Andreja Babiša svoj vrchol.

Značka ODS ako by sa vyparovala pred očami. V komunálnych voľbách pred štyrmi rokmi za ňu kandidovalo 18 275 ľudí, tento rok ani nie tretina – 5 375. Mnohí z tých ostatných kandidujú proti svojej materskej ODS: napríklad v Ostrave, Moste a Českých Budějoviciach pod názvom Toryovci. Náladu doby vystihuje heslo ODS v obvode Praha 10: „Naozaj môžeme za všetko?“ Sociológ Jan Herzmann poznamenal v MF Dnes, že sa rozpadá koncept politického straníctva, ako sa ustálil v 90. rokoch.
Súbežne s tým stúpa značka ÁNO 2011 miliardára Andreja Babiša. Podľa prieskumov by mala uspieť vo všetkých veľkých mestách (kandiduje v 850 zo šesťtisíc obcí). Týždenník Respekt upozornil, že v Ostrave má strana dvadsať členov a vedie ju osemnásťročný študent gymnázia pred maturitou; v Zlíne členovia vybrali lídrov v primárkach, ale celoštátne vedenie ich škrtlo a napísalo iných. V Prahe Andrej Babiš vystriedal niekoľko kandidátov na primátora, kým si vybral Adrianu Krnáčovú, niekdajšiu slovenskú šéfku českej Transparency International. (Tá dnes ako námestníčka ministra vnútra blokuje zákon o zverejňovaní zmlúv, ktorý podľa slovenského vzoru presadzujú české neziskovky vrátane Transparency.)
Ako postrehol komentátor denníka Echo24.cz Ondřej Štindl, k ANO sa podľa všetkého preliali „plytkí“ voliči ODS, akých oslovoval technokratický prístup, pri ktorom ide o peniaze až v prvom rade. ODS ešte pútala hodnotová kotva, ANO sa už ani žiadnou ideológiou nezdržiava.
A to je pravý čas pre autorov coming-out: Kandidujem v Prahe 8 za nestraníkov z občianskych spolkov a KDU-ČSL. Naposledy tu však dostali 0,93 percenta, takže netreba mať veľké oči. Tieto voľby sú Babišove.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite