Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Európski teroristi Odkedy džihádistická organizácia Islamský štát vyhlásila v júni kalifát, počet bojovníkov z Európy, čo jej prichádzajú na pomoc, stúpa. Podľa Gillesa de Kerchove, protiteroristického koordinátora EÚ, ktorý sa vyjadril pre BBC, odišlo do Sýrie a Iraku vyše 3 000 ľudí s občianstvom niektorej európskej krajiny, odhodlaných bojovať za IS.

V tom sú zahrnutí aj tí, ktorí v boji padli alebo sa už vrátili. Osobitné nebezpečenstvo predstavujú pre Európu práve tí navrátilci –potenciálni páchatelia teroristických útokov. Aj toto riziko zdôraznil Gilles de Kerchove. Podľa neho sa po začatí leteckých útokov koalície proti IS vyskytnú teroristické útoky v európskych štátoch. A je tu ešte jedna vážna možnosť: „Vzostup IS môže vyprovokovať aj al-Káidu, aby niečo podnikla, a tak dokázala, že s ňou stále treba rátať.“ Väčšina európskych bojovníkov v Sýrii a v Iraku je podľa informácií Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie a politického násilia z Ruska, Francúzska, Veľkej Británie a Turecka.
.mg

Britský premiér David Cameron hovoril s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Je to prvé stretnutie na tejto úrovni medzi Britániou a Iránom od iránskej revolúcie v roku 1979. Hovorilo sa o boji proti Islamskému štátu, v ktorom má podľa Británie zohrať úlohu aj Irán.
Najhoršia časť ukrajinskej krízy sa skončila, vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Predstavitelia NATO uviedli, že pozorujú ústup ruských jednotiek z východnej Ukrajiny. Časť ruských vojakov však zostáva.
Hlavnou príčinou úmrtí na európskom kontinente sú chronické choroby, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia. Tieto ochorenia zapríčiňujú až 77 percent úmrtí a predstavujú prekážku kvality života aj ekonomickú a sociálnu záťaž. Ide najmä o kardiovaskulárne choroby, choroby respiračného traktu a niektoré druhy rakoviny.
Exprezident Francúzska Nicolas Sarkozy oznámil, že sa vracia do politiky. V stredu rozhodol parížsky odvolací súd o pozastavení jeho stíhania za údajnú korupciu, úplatkárstvo a porušenie služobného tajomstva.

Osobnosť: František/
Pápež presadzuje nulovú toleranciu voči klerikom, ktorí sa dopustili zločinov proti deťom. Odvolal argentínskeho biskupa Livieresa Plana. Ten ututlal sexuálne zneužívanie mladistvých istým kňazom v jeho diecéze. Pápež nariadil aj zatknutie exvyslanca Wesolowského, ktorý zneužíval chlapcov.

Antiosobnosť: Alex Salmond/
Škótsky premiér je už bývalý, odstúpil po neúspešnom referende o nezávislosti svojej krajiny. Vyčítajú mu, že svojím štýlom populistu vytvoril táboru za nezávislosť nevhodný imidž. Salmond budil v mnohých častiach kampane dojem, že bojuje viac o vlastné ambície ako o dobro krajiny.

Citát/
Ondrej Matej: „Bojovali sme proti Mečiarovi na ulici, a teraz sa ocitám na ulici ja.“  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite