Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetko zle

.peter Schutz .časopis

Napísať, že necelé dva mesiace pred komunálnymi voľbami vychádza pravica za šašov, by bolo skrášľovaním reality. Neprehľadnosť mestských a obecných koalícií, ako aj lokálnych preferencií, nedovoľuje kategoricky tvrdiť, že tieto voľby sa pre niekoho skončia katastrofou. Ale SDKÚ by si ani nič lepšie nezaslúžila.

Výmena zámok na dverách centrály, aby sa do nej nedostal kandidát na predsedu, vystihuje súmrak strany, ktorá bola kedysi lídrom integračných snáh a reforiem na Slovensku. SDKÚ sa už prehnila do takej bezvýznamnosti (Polis – 3,8), že analyzovať, či má viac pravdy skupina okolo Freša, alebo konkurenčný blok z východu (Matej, Novotný), by bolo  márnením času i papiera.  Neprekvapuje už ani to, že kulmináciu konfliktu, ktorý sa odohráva, takpovediac, v priamom prenose médií, si v SDKÚ „schovali“ k rozbehu komunálnej kampane. To zrejme znechutí ešte aj ten zvyšok voličov, čo z nich doteraz nevytriezveli. Vypnutý  pud sebazáchovy svedčí o prudkej jedovatosti konfliktu, v ktorom sa objavilo už aj meno Penty. Nevedno, či informácia, že Privatbanka forsíruje zmenu vedenia, a že SDKÚ ručí za úver od nej peniazmi iných oligarchov, je korektná, ale do obrazu maľovaného  Gorilou vcelku zapadá.  
To, že napríklad v Ružomberku pre administratívne chyby vyhodili  kandidačnú listinu Novy, ilustruje stav Lipšicovej strany, ktorá si tiež neodpustila verejný konflikt pred voľbami.  Je možné, že prijať do Novy zbehov z SaS bola chyba, ale vyhadzovať ich po roku (zrušenie platformy  je de facto vyhodenie) z dôvodu, že nenaplnili preferenčné očakávania a že zlyháva  komunikácia, je známkou popletenosti, s akou sa vrcholná politika  robiť nedá.  Tri percentá pre Novu v septembrovom Polise nie sú len zrkadlom nulového prínosu Kollára a spol., ale aj toho, že meniť profil strany takpovediac od múra k múru je nezrozumiteľné pre voličov, z ktorých sa takto stabilné jadro nevybuduje nikdy.  
Skutočnosť, že vzostup Procházkovej Siete sa zastavil, sa okrem aféry s Matovičom už azda dá pripísať aj jeho  bezškrupulóznemu  manévrovaniu s komunálnymi koalíciami. Okrem toho, že pre stranu, de facto v zrode, je účasť vo voľbách takých náročných na „kádrové rezervy“  jednoznačne predčasná, viac než rozpaky vzbudzuje nasadenie žien bez akejkoľvek šance na zvolenie do primátoriek v Bratislave a Košiciach. Aj keby podozrenia, že zámerom je trieštenie  podpory relevantnej konkurencie kandidátov Smeru, stáli na vode, Procházkove nominácie iba výdatne priživujú indície, že s ním a jeho pozadím nie je všetko kóšer. Z koalícií, ktoré Sieť pouzatvárala, viac-menej vychádza, že i ona sa veľmi rýchlo prispôsobila komunálnej zvyklosti. Tá hovorí, že strany sa spájajú tam, kde sa dohodli lokálne biznisové a vplyvové skupiny, ktoré za nimi stoja.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite