Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA MERAŤ: Zápaly, chrípky, tehotenstvo aj testosterón  
Kalifornská technologická spoločnosť Cue predstavila svoje nové rovnomenné zariadenie, ktorým si môže človek doma sám otestovať a analyzovať vzorky krvi, slín a hlienu, stačí ich vložiť do škatuľky s mikrofluidným systémom, používaným i v laboratóriách, zasunúť do Cue a počkať pár minút. Cue je prepojený so smartfónom cez bluetooth a v príslušnej aplikácii zobrazí výsledky. Merať sa dá zápal, chrípka, vitamín D, plodnosť a testosterón. Aplikácia zároveň užívateľa upozorní na možné zdravotné problémy, pomáha mu dlhodobo sledovať zdravotný stav a jeho vývoj. Cue sa zatiaľ nedá kúpiť, iba predobjednať cez internet za 199 dolárov so základnou súpravou náplní, zašlú vám ju na jar 2015. V bežnom predaji by mala stáť okolo 300 dolárov. Náplne sa budú dať dokupovať.

TREBA CESTOVAŤ: Svetový deň turizmu a Mexiko
Na sobotu pripadá Svetový deň turizmu alebo aj cestového ruchu, a ten je pod taktovkou Svetovej organizácie turizmu UNWTO každoročne venovaný inej téme. V tomto roku je to turizmus a rozvoj komunít čiže turizmom pomôcť ľuďom dosahovať pozitívne zmeny v miestnych komunitách. Krajinou, na ktorú sa upiera pozornosť sveta, je Mexiko. U nás sa v oslavách angažuje mesto Nitra, a to pripravilo viacero podujatí, ktoré možno spojiť napríklad s návštevou Divadelnej Nitry. Cestovateľské prednášky záujemcom priblížia nielen Mexiko, ale aj Kubu, Irán, Strednú Áziu, stredovýchodnú Afriku. Turizmus sa chystajú oslavovať aj v Prievidzi, kde bude filmový festival Ešte dúšok leta v znamení hviezd, prírody a návratov k tradíciám. V Starej Ľubovni popri tradičnom Ľubovnianskom jarmoku pripravili aj súťaž vo varení piva, a  kúpele Štós zas uzavrú kúpeľnú sezónu súťažou vo varení, zaiste nielen mexických špecialít.  

TREBA VYBERAŤ: Desiatky z úrody nielen sliviek
Aj keď nie sme Mexiko, osláviť a podporiť domácim turizmom môžeme aj naše lokálne komunity a tento víkend je naozaj z čoho vyberať. V Jablonove nad Turňou sa koná Slivkový festival ‒ vyberania desiatkov z úrody. Jeho súčasťou je aj trh regionálnych výrobkov a ochutnávka vín Turnianskej vínnej cesty, prezentácia mobilnej muštárne, súťaž o najlepšiu slivku aj slivkové gule. Vo Vrábľoch môžete prísť na vinobranie, čaká vás degustácia burčiakov, vín z miestnych pivníc a ochutnávka rôznych druhov gulášov. Otvorené tokajské pivnice nájdete už desiatykrát vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni a Viničkách. Súčasťou podujatia sú oberačkové slávnosti v obci Čerhov. Fanúšikovia piva by mali zamieriť radšej do Bratislavy na Staromestský Beerfest alebo do Holíča na Zámocké pivné slávnosti, spojené s Majstrovstvami historických motocyklov a sajdkár.

TREBA OSLAVOVAŤ: Dni Andreja Hlinku v Ružomberku
V sobotu uplynie 150 rokov od narodenia rodáka z Černovej, katolíckeho kňaza, národovca, politika, publicistu a prekladateľa Andreja Hlinku. Celonárodné oslavy sa budú konať celý týždeň v Ružomberku pod názvom Dni Andreja Hlinku, počas ktorých sa uvedie aj príležitostná poštová známka. Súčasťou Dní bude Sakrálny týždeň v liptovských kostoloch, organový koncert Davida di Fiora, seminár o živote a diele Andreja Hlinku, festival gospelových skupín, vyhlásenie výsledkov súťaže študentských prác „Hlinkova esej", koncert Slovenského komorného orchestra, sprievodné podujatia v Liptovskom múzeu, slávnostná svätá omša, z ktorej priamy prenos odvysiela RTVS. V nedeľu oslavy vyvrcholia omšou a slávnostnou akadémiou s literárno-dramatickým programom priamo v Černovej. Viac na stránke www.ruzomberok.sk.  

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Měl divný jméno mazlivý, jmenoval se Shane
V piatok síce pôjde Jackie Brownová, ale Shane má prednosť. Ten Shane, o ktorom český Johny Cash Ladislav Vodička naspieval v roku 1970 pieseň Byl to Shane, ten Shane, o ktorom klasik literárneho westernu Jack Schaefer napísal rovnomenný román, do češtiny preložený ako Jezdec z neznáma a ten Shane, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou westernového folklóru kdekoľvek vo svete. Film režiséra George Stevensa z roku 1953 je vôbec prvým sfilmovaním Schaferovej literárnej predlohy a dosiaľ patrí k pilierom westernu ako špecifického filmového žánra. Príbeh osamelého strelca odnikiaľ, ktorý do príbehu vstupuje ako deus ex machina, sa dočkal stoviek variácií, Stevensova filmová verzia je však definujúca, predovšetkým pre deromantizujúce ambície potlačujúce melanchóliu a pátos v prospech realizmu. Sobota, 27. septembra, Jednotka, 13.40. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite